Naslovnica Politika Cvitanović podsjetio Ratka Perića na neuspješan citat

Cvitanović podsjetio Ratka Perića na neuspješan citat

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, govoreći na današnjem zasjedanju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH citirao je biskupa Ratka Perića koji je rekao “Ako obećanja ispunite narod će vam znati zahvaliti.

Vjerojatno bi i odlazeći biskup volio da taj citat nikad nije izgovorio s obzirom da su i “Međugorski fenomen” i “Hercegovačko pitanje” neke stvari koje je obećao riješiti, ali što je tu je. Svehrvatsko zajedništvo u vjerskom životu Hrvata u BiH, nažalost, teže funkcionira nego u političkom.

Cvitanovićev je govor unatoč uvodu bio korektan i primjeren danu i vremenima u kojima hrvatski narod djeluje.

-Vjerujem da smo svjesni da je pred nama presudni boj za ostvarivanje punih prava Hrvata u BiH. Moramo poslati poruke za druga dva naroda da zajednički želimo graditi BiH, ali da su ključa načela legitimnih predstavnika. Šaljem poruku onima koji kažu da se HNS zalaže samo za Hrvate južno od Ivan sedla. Odgovorno kažem da to nije tako. Budućnost BiH bit će dobra samo ako se sve uređuje na principu jednakopravnosti. Nikada mi neće biti prihvatljivo da neki Hrvati ne mogu ostvariti svoja prava ako ne podržavaju određene grupacije. Moramo kazati da se takvo nešto neće više događati. HNS mora biti okvir djelovanja svima nama. Ovaj okvir HNS-a nisu prepreka pluralizaciji kod Hrvata te demografskom prosperitetu – rekao je Cvitanović, prenosi Hrvatski medijski servis.

“Stalne težnje brojnijeg naroda da nam izaberu predstavnike natjerale su nas da izbore ne doživljavamo kao praznik demokracije već kao borbu za goli opstanak. Želimo poslati poruku Bošnjacima i Srbima da ništa ne tražimo od njih da nam daju nego da BiH želimo graditi na principu jednakopravnosti konstitutivnosti. Međunarodna zajednica nema pravo gledati kako brojniji narod Hrvatima bira predstavnike, i prati ruke poput Poncija Pilata kada je u pitanju izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, naglašava Cvitanović.

Grude.com