Naslovnica Crna Kronika SAD i Talibani dogovorili nacrt mirovnog sporazuma u Afganistanu

SAD i Talibani dogovorili nacrt mirovnog sporazuma u Afganistanu

Analitičari tvrde da bi mogle proći godine za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

Američki i talibanski pregovarači dogovorili su nacrt okvirnog mirovnog sporazuma koji bi okončao 17-godišnji rat u Afganistanu, izjavio je u ponedjeljak šef pregovaračkog tima Washingtona.

Američki pregovarači održali su šestodnevne razgovore s talibanima u Kataru prošlog tjedna.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani uputio je novi poziv na direktne razgovore s islamističkom grupom, ali su oni to do sada odbijali, odbacujući vladu u Kabulu kao američke “marionete”, prenosi Fena.

Grupa je vladala zemljom u periodu 1996-2001. godine, i sada je vodeća pobunjenička snaga.

Njihova vladavina okončana je kada su SAD izvršile invaziju na Afganistan nakon što je al-Qaeda – koja je koristila tu zemlju kao svoju bazu – izvela terorističke napade na SAD od 11. rujna 2001.

Analitičari tvrde da bi mogle proći godine za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

Zalmay Khalilzad, specijalni američki izaslanik za pomirenje u Afganistanu, doputovao je u Kabul kako bi izvijestio afganistansku vladu o razgovorima.

– Postigli smo okvirni nacrt koji treba biti pojašnjen prije nego što bude pretočen u sporazum – izjavio je on u intervjuu za New York Times, dodajući da su se u okviru predloženog sporazuma talibani obvezali na sprječavanje da Afganistan postane baza za terorističke grupe.

Strategija Trumpove administracije je da izvrši pritisak na talibane da uđu u direktne pregovore s afganistanskom vladom.

Bijela kuća razmatra potpuno povlačenje američkih vojnika – u zamjenu za prekid vatre i obvezivanje talibana na direktne razgovore s vladom.

Talibani tvrde da će pristati na pregovore s vladom tek kada se dogovori čvrst datum za povlačenje stranih snaga.

Sedamnaestogodišnji sukob izazvao je velike gubitke ljudskih života. Sudeći po brojkama UN-a, između 6.000 i 11.000 civila ubijeno je svake godine od 2009.

U intervjuu za New York Times, Khalilzad je kazao da su talibani obećali da neće pružiti utočište terorističkim grupama poput al-Qaede – što je ključni zahtjev Washingona za povlačenje vojnika.

– Talibani su se obvezali, na naše zadovoljstvo, da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe da Afganistan ikada postane platforma za međunarodne terorističke grupe ili pojedince – izjavio je američki diplomata, prenosi BBC.

Dnevnik.ba