Naslovnica Politika SARAJEVSKA STRATEGIJA Kriminalizacijom cijelog naroda Hrvatima osporiti pravo na BiH

SARAJEVSKA STRATEGIJA Kriminalizacijom cijelog naroda Hrvatima osporiti pravo na BiH

Sarajevske reakcije na subotnje zasjedanje HNS-a nisu ništa novo, nego se radi o već nebrojeno puta korištenoj špranci koja kaže: mi Bošnjaci, i naša politika, jedini smo u pravu i naš pogled na svijet svi drugi moraju prihvatiti; oni koji to ne čine su zločinci, fašisti i kriminalci; zbog toga mi Bošnjaci njih ne trebamo ni saslušati a kamoli ih poštivati. Ili kako je to davno rekao ex-reis Cerić: „Kome, ba, mi da se prilagođavamo? Nek’ se oni nama prilagođavaju”.

Nakon posljednjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH dobili smo očekivane, ali ne i bezazlene, reakcije iz medijskog i političkog Sarajeva. To što su te reakcije predvidive, neinventivne, maliciozne i dosadne, ne znači da one nemaju svoju unutarnju logiku i da nisu u funkciji ostvarivanja „višeg cilja“, odnosno istiskivanje Hrvata iz političkog života Bosne i Hercegovine.

U subotu je, podsjećamo, HNS BiH jednoglasno usvojio Deklaraciju koja govori o tomu da su Hrvati bosanskohercegovački domoljubi koji žele izgrađivati Bosnu i Hercegovinu kao državu u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda. Također, upozorilo se, između ostaloga, na činjenicu da se cijelom jednom narodu ne može pripisivati etiketa „udruženog zločinačkog pothvata“, jednako kao ni čitavoj državi.

I to je ono što je izazvalo reakciju u Sarajevu. Naravno, u maniri klasične lažne vijesti, „prepričano“ je kako Hrvatski narodni sabor negira presude suda u Haagu, pa čak i da veliča ratne zločine. Za istinu, pak, nitko nije pitao.

Jednake reakcije bi uslijedile da je HNS usvojio doslovno prazan list papira. Jer cilj onih koji „reagiraju“ nije ni izgradnja države BiH, ni njen euroatlantski put, ni pomirenje među tri bh. naroda. Njihov cilj je kriminalizirati sveukupnu politiku hrvatskoga naroda u BiH. Kako je za tu politiku glasovalo preko 95 posto Hrvata koji su izišli na izbore, onda je jasno kako se želi kriminalizirati i cijeli jedan narod.

To zapravo nije ništa novo, nego se radi o već nebrojeno puta korištenoj špranci koja kaže: mi Bošnjaci, i naša politika, jedini smo u pravu i naš pogled na svijet svi drugi moraju prihvatiti; oni koji to ne čine su zločinci, fašisti i kriminalci; zbog toga mi Bošnjaci njih ne trebamo ni saslušati a kamoli ih poštivati. Ili kako je to davno rekao ex-reis Cerić: „Kome, ba, mi da se prilagođavamo? Nek’ se oni nama prilagođavaju“.

I to je početak i kraj priče vezane za reakcije Sarajeva na zasjedanje HNS-a i usvojenu Deklaraciju. Da Sarajevo (i političko i medijsko) im dobre namjere prema Hrvatima, pa i prema BiH kao državi, onda bi se potrudilo barem pročitati Deklaraciju o kojoj je tako spremno lagati.

Jer da su pročitali Deklaraciju, vidjeli bi da se u njoj govori o tomu kako izgrađivati BiH, kako od naše domovine napraviti pravu europsku državu u kojoj će biti mjesta za sve i koja će biti po mjeri svih.

No, takva država, nažalost, ne zanima Sarajevo. Njih zanima isključivo unitarna država s bošnjačkom dominacijom. I to je ono što onemogućava bilo kakvu konstruktivnu debatu, bilo kakav dijalog i mogućnost dolaska do nekakvog kompromisa oko bilo koje teme. Zato umjesto dijaloga svaki tjedan iz Sarajeva dobijemo novu svađu. Prekjučer je bio dan RS-a, jučer inicijativa za izmjenom imena RS, a danas je to zasjedanje HNS-a. Sutra će biti nešto četvrto, ali uvijek prema jednom te istom obrascu koji sve neistomišljenike proglašava kriminalcima, fašistima i zločincima.

Nažalost, to je BiH po mjeri sarajevskih medija i politika. U njoj nema mjesta za ljude drugačijeg pogleda na svijet, u njoj nema mjesta nikomu tko ne podržava većinski nacionalizam, u njoj je zabranjeno boriti se za svoja ustavom zajamčena politička prava. Takav odnos prema drugima zapravo je i uzrok svih drugih problema s kojima se država BiH suočava.

Srećom, svaka akcija ima svoju reakciju i Hrvati se neće iseliti iz ove države, nego su je unatoč svemu ponovno spremni izgrađivati. Hrvati su spremni povesti BiH ka Europskoj uniji i NATO-u i to bez ikakve fige u džepu. To naposljetku i moraju uraditi jer samo funkcionalna BiH jamči opstanak Hrvata na ovim prostorima.

Dnevnik.ba