Naslovnica Crna Kronika VIDEO: Horor iz Poljske koja u BiH izvozi meso! Ima li zaraženih...

VIDEO: Horor iz Poljske koja u BiH izvozi meso! Ima li zaraženih građana?

Onemoćale krave jedva stoje na nogama pa ih zaposlenici vitlom vuku na klanje. Sve se odvija noću, bez veterinara, kontrola i dokaza.

 

Ove horor scene prikazane su na snimkama koje su u jednoj poljskoj klaonici snimili poljski istraživački novinari. Poljski novinari infiltrirali su se u klaonicu krajem prošle godine. Jedan od njih, Patrik Ščepaniak je u klaonici radio skoro tri tjedna.

Za svoju televiziju rekao je da kako zaposlenici, umjesto da meso pošalju na veterinarsku kontrolu, obilježe kao sigurno za ljudsku konzumaciju.

Poljska izvozi oko 80 posto junetine, a dio poljskog mesa jedemo i u BiH. “BiH je u deficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Poljskom, ukupna razmjena je 622 milijuna KM, a od toga je 460 milijuna na strani uvoza. U izvozu BiH dominira aluminijum, tekstilni proizvodi i naftna ulja, dok najviše uvozimo koks i mesne prerađevine”, priopćeno je još u kolovozu prošle godine iz Vanjsko trgovinske komore, prenosi Grude.com.

Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane za 24sata.hr kaže da je klanje bolesne stoke i prodavanje takvog mesa kriminalno djelo.

– To je suprotno svim protokolima. Potencijalno zdravstveno neispravnom hranu dovodite u pitanje i ljudske živote – kaže Katalenić.

Dodaje da su suhomesnati proizvodi od takvog mesa najopasniji jer ne prolaze termičku obradu.

Ovo je apel institucijama BiH da što hitnije reagiraju i da se provjeri je li zaraženo meso stiglo s obzirom na velike količine mesa koje se ovdje uvoze iz te zemlje, a poruka kupcima iz ove zemlje da se konačno okrenu provjerenim, domaćim proizvodima i proizvođačima.