Naslovnica Gospodarstvo Čapljini i Grudama 250.000 KM za ceste

Čapljini i Grudama 250.000 KM za ceste

Općine Grude i Čapljina dobit će od Ministarstva prometa i veza Federacije BiH, odnosno Cesta Federacije BiH, 250.000 konvertibilnih maraka za rekonstrukciju i sanaciju cesta.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održanoj prošle godine usvojen je prijedlog odluke o usvajanju izmjene programa investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (iz sredstava podračun – sredstva od GSM licencije) utvrđenog proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu za Federalno ministarstvo prometa i veza.

Novi projekti

U navedenoj odluci tako stoji da je za nastavak projekta Modernizacija ceste R405 u općini Sanski most, (2. faza) odobreno 150.000,00 KM. Provoditelj projekta je Direkcija za ceste Unsko-sanske županije. U istoj odluci stoji da se za sanaciju cesta u općini Čapljina od sredstava GSM licencije izdvaja 150.000 konvertibilnih maraka. Provoditelj je Općina Čapljina, piše Večernji list BiH.

Za sanaciju i rekonstrukcija cesta u općini Gradačac odobreno je 100.000 konvertibilnih maraka, a kako stoji u odluci usvojenoj na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, provoditelj je Općina Gradačac. Kroz istu odluku sredstva su izdvojena i za općinu Grude.

Kako se navodi u dokumentu, prijedlog odluke o usvajanju izmjene programa investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo (iz sredstava podračun – sredstva od GSM licencije) utvrđenog proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu za sanaciju i rekonstrukcija cesta u općini Grude/odobreno je 100.000 KM, a provoditelj je Općina Grude.

Namjenska sredstva

Inače, kroz navedeni program investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo iz sredstava od GSM licencije, utvrđenoga izmjenom i dopunom proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, raspoređen je iznos od čak 4,496.183 KM.

Resorni ministar Denis Lasić tom je prilikom izjavio kako je programom investiranja planiran 21 projekt rekonstrukcije, modernizacije i sanacije cesta. Tako je, između ostaloga, od novca dobivenog iz plaćene GSM licencije financirana izgradnja lokalne ceste Avenija – most Sutina – Ulica maršala Tita i završni radovi izgradnje mosta Avenija – Sutina, čiji je provoditelj Grad Mostar, a vrijednost okončanog projekta iznosi 1,2 milijuna maraka. Iz istih sredstava financirana je izgradnja prometnica preko lokacije Sjeverni logor – produžetak Avenije preko mosta do Ulice maršala Tita u mostarskom naselju Zalik, a iznos toga projekta je 800.000 konvertibilnih maraka, navodi Večernjak.

Za sanaciju i rekonstrukciju cesta u Širokom Brijegu potrošeno je 200.000 konvertibilnih maraka, kao i sanaciju i rekonstrukciju cesta u općini Ljubuški.

Podsjetimo, sredstva prikupljena izdavanjem GSM licencije isključivo su namjenska te se koriste za svrhe: financiranja projektne dokumentacije autoceste na koridoru Vc i izgradnju planiranih autocesta u Bosni i Hercegovini, magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta, kao i druge infrastrukture.