Naslovnica Crna Kronika MUDŽAHEDINOV TREĆI KRVAVI POHOD

MUDŽAHEDINOV TREĆI KRVAVI POHOD

Trgovac Saud Sultanić (39) ubijen je u svojoj prodamnici u selu Podorašac, kod Konjica, gdje je upucan pa nožem ili odvijačem izboden po tijelu i vratu, a za ovaj zločin osumnjičen je Edin Gačić (43), bivši pripadnik odreda “El Mudžahid”.

Osumnjičeni, koji je rodom iz Banjaluke, a nedavno se doselio u Podorašac, u bijegu je, a mještani su u velikom strahu, jer je riječ o muškarcu koji je, kako kažu, ranije počinio dva ubojstva. Postoje tvrdnje i da su nadzorne kamere snimile ovaj zločin, nakon kojeg se ubojici izgubio svaki trag.

Neslužbeno banjalučke “Nezavisne novine” saznaju da je Gačić u jutarnjim satima, oko 7.30, naoružan puškom, navratio u prodavnicu nesretnog muškarca, za kojeg zasad nije poznato da je imao bilo kakav sukob s osumnjičenim.

Spekulira se da je osumnjičeni zapucao na Sultanića, a zatim ga izbo po tijelu i vratu, ali motiv još nije utvrđen. U ovom selu i na mjestu zločina je na sve strane bilo do zuba naoružane policije.

Suad Sultanić sa suprugom

“U tijeku je lociranje E.G., osumnjičenog za ubojstvo S.S. Za osumnjičenim traga policija Konjica i Specijalna jedinica za podršku iz Mostara. Više informacija o svemu bit će poznato nakon privođenja osumnjičenog i obdukcije tijela žrtve”, naveli su u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije. Prilikom pretresa kuće u selu Brđani, kod Konjica, koju je koristio Gačić, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a HNŽ pronašli su veliku količinu eksploziva.

Za ubijenog Sultanića, iza kojeg je ostalo troje djece, mještani koje je ova tragedija naročito potresla kažu da je bio uzoran i čestit susjed i vrijedan trgovac.

S druge strane, u Podorašcu kažu da je Gačić bio strah i trepet, ponajviše zbog tog što je poznato da je već počinio dva ubojstva. Gačić, od kojeg su se svi u ovom selu sklanjali, ubio je čak i svoju majku.

Podsjećamo da se on za vrijeme rata, tada kao tek punoljetan, priključio odredu “El Mudžahid”. Nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH Gačić je ubio Banjalučanina Ismeta Gunića, inače svog suborca iz tog odreda.

Za ovo ubojstvo Gačić je bio osuđen na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, stekao je pravo na slobodne dopuste iz zeničkog zatvora. Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. kolovoza 2002. godine otišao u stan svoje majke Sifete u Zenici, koji se nalazio u Ulici Envera Šehovića, i usmrtio ju. Tada je Gačić hladnokrvno u majku ispalio dva hica, što je za nju bilo pogubno. Policija ga je uhitila nekoliko dana kasnije, a u veljači 2003. godine Županijski sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Tom kaznom Gačiću su zapravo bile objedinjene presude zbog ranijeg ubojstva suborca i ubojstva majke.

Nakon što je u KPZ Zenica proveo skoro 15 godina, premješten je u KPZ Bihać, gdje je izdržao ostatak kazne, a sredinom 2017. godine izašao je iz zatvora.

Zloglasni odred “El Mudžahid”

Odred “El Mudžahid” bio je postrojba Armije RBiH sastavljena od mudžahedina, stranaca i muslimana iz BiH.

Osnovana je 13. kolovoza 1993. godine naredbom generala tzv. Armije RBiH Rasima Delića. Bila je u sastavu Trećeg korpusa te armije, a borila se protiv hrvatskih i srpskih snaga u vrijeme rata u BiH. Prema navodima Abu Ajama, jednog od zapovjednika odreda “El Mudžahid”, Alija Izetbegović je zapovjedao postrojbom preko posrednika zapovjednika Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH.

Ovaj odred poznat je po svojim zvjerstvima nad hrvatskim i srpskim stanovništvom u središnjoj Bosni.

Zbog zločina koji su počinili pripadnici ove postrojbe sudi se bivšem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je optužen da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El Mudžahid” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici ovog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

HMS