Naslovnica Život Nijemci zabrinuti, provjeravaju diplome iz BiH

Nijemci zabrinuti, provjeravaju diplome iz BiH

Njemačka televizijska postaja RTL se u svom središnjem dnevniku bavila ovom temom i pored ostalog navela da se u BiH može kupiti diploma za oko 1.250 eura. RTL prenosi da je veliki problem za istražne organe to što diplome nisu krivotvorene.

Mediji u Njemačkoj i dalje pišu o biznisu s lažnim diplomama koji cvjeta u BiH. Razlog je što posebno veliki broj njegovatelja i medicinskih sestara u Njemačkoj dolazi upravo iz BiH.

Njemačka prati diplome iz BiH

Tako je njemački državni radio Deutschlandfunk objavio reportažni izvještaj iz Sarajeva pod naslovom ”Njegovatelj za 17 dana”. U izvještaju se, pored ostaloga, navodi da je problem s kupovinom diploma u BiH poznat i da državno tužiteljstvo skoro ništa ne poduzima.

Deutschlandfunk također navodi da je prema posljednjem izvještaju o migraciji u Njemačku 2016. i 2017. godine stiglo više od 50.000 državljana BiH.

”Mnogi od njih su se zaposlili u zanimanjima za koja nedostaje radne snage u Njemačkoj. Te osobe, kada dođu u Njemačku, moraju podnijeti zahtjev za priznavanjem diploma. Za to su zadužene nadležne službe u njemačkim saveznim zemljama”, navodi radio. A one su, kako piše Deutschlandfunk upoznate s bosanskohercegovačkim slučajem.

Lažni originali

Njemačka televizijska postaja RTL se u svom središnjem dnevniku bavila ovom temom i pored ostalog navela da se u BiH može kupiti diploma za oko 1.250 eura. RTL prenosi da je veliki problem za istražne organe to što diplome nisu krivotvorene.

”To su prave, originalne ali lažne diplome koje se izdaju ljudima koji nisu završili nikakvu obuku”, navodi RTL i dodaje da bi u tom slučaju njegovatelj ustvari mogao biti i izučeni automehaničar.

RTL isto tako navodi da veliki broj osoba, koje u Njemačkoj rade kao njegovatelji, dolazi upravo iz BiH.

Na pitanje što radi njemačka vlada na sprječavanju toga da pacijenti budu prepušteni u ruke nekvalificiranog osoblja RTL je odgovor potražio od ministra zdravstva Jensa Spahna, koji je rekao da su njemačke savezne zemlje zadužene da provjere diplome.

U BiH 500, u Njemačkoj 2.635

‘Mora se razjasniti jesu li te diplome za liječnike ekvivalentne našima”, izjavio je ministar Spahn u intervjuu za RTL. Za Spana je važno da se to riješi ”što je prije moguće jer je Njemačkoj potrebna stručna radna snaga i da se ne provjerava samo dokumentacija, nego i njihova stručnost”.

Deutsche Welle navodi kako njemačkim bolnicama i staračkim domovima trenutno nedostaje oko 30.000 njegovatelja. Procjenjuje se da će Njemačka do 2030. godine imati 3,1 milijun osoba kojima je potrebna njega, dok će se taj broj do 2050. godine povećati na četiri milijuna.

Kupovinom diploma u BiH se bavi i list Die Zeit koji navodi da je BiH 2017. godine napustilo više od 35.000 ljudi i da je riječ uglavnom o mladima koji se brinu za svoju budućnost. List navodi da je BiH četvrta u Europi po broju nezaposlenih i da je skoro svaki peti stanovnik zemlje bez posla.

Die Zeit navodi da njegovateljica u Sarajevu nakon trogodišnjeg školovanja u prosjeku zaradi 500 eura mjesečno i to bruto. U Njemačkoj bi prema navodima sindikata Ver.di kao početnik mjesečno zarađivala 2.635 eura (bruto iznos).

‘Za to mora izvršiti prekvalifikaciju, a desetine privatnih medicinskih škola u BiH se specijaliziralo za takve tečajeve”, piše Die Zeit.

Javna tajna

List navodi da su se neke agencije koje posreduju u zapošljavanju već suočile s problemom kupljenih diploma.

”Znamo da se u BiH mogu kupiti diplome. To je javna tajna”, kaže Andreas Deppermann iz firme Profco iz Bremena. ”Mi provjeravamo sve kandidate. Godišnje imamo po dva ili tri kandidata s lažnim diplomama. Ali taj problem možemo uspješno riješiti”.

Obično kod priloženih dokumenata takvih kandidata brzo pada u oči da je prekvalifikacija trajala veoma kratko. ”U tom slučaju zovemo bolnice u BiH i provjeravamo je il kandidat kod njih zaista prošao obuku”.

Klinika Diepholz iz Donje Saske je prva koja je zbog skandala s kupljenim diplomama u BiH poduzela protumjere. Ova klinika je prekinula ugovor s njemačkom agencijom za posredovanje u zapošljavanju iz Bremena i najavila provjeravanje svih diploma koje imaju njegovatelji iz BiH. Trenutno nije poznato koliko njegovatelja iz BiH s kupljenim diplomama radi u njemačkim bolnicama i staračkim domovima.

 

Deutsche Welle