Naslovnica Društvo Ovaj napitak od votke i češnjaka gotovo je besplatan, a riješit će...

Ovaj napitak od votke i češnjaka gotovo je besplatan, a riješit će sve zimske tegobe

Češnjak je itekako poznat lijek za mnoge zdravstvene tegobe, a i preporučuje ga se redovito koristiti u prehrani. To naravno često izbjegavamo jer ostavlja neugodan zadah, a i dosta teško pada na želudac pa će ga i oni koji se bore s gastritisom, a takvih je sve više, također izbjegavati u širom luku. Ipak, činjenica je da je snažan borac u borbi za imunitet, a i fantastičan je dodatak jelima, pogotovo onim mesnim, ribljim i povrtnim jer ništa ne daje tako divnu aromu kao češnjak. Ipak u doba prehlada, viroza i gripa posegnut ćemo za bilo čime što će nas spasiti pa tako i češnjakom.

Inače, odlična varka za sve one koji voli kuhati s češnjakom, ali im teško sjeda je da kada na tavu bace ulje, dodaju i dosta vode pa tek onda češnjak jer će se tako ova divna namirnica više kuhati, a manje peći, odnosno dinstati. Tako će vaše jelo dobiti divnu aromu, a češnjak će zapravo biti skuhan i gotovo sladak na kraju, a vas želudac ga neće ni osjetiti. Isto tako za prehlade je odlično cuclati listiće narezanog češnjaka pa ih ispljunuti nakon 15-ak minuta. Tako također nećete osjetiti bol u želucu, a na češnjak će se skupiti sve bakterije koje će onda izletjeti van kad nakon cuclanja ispljunete listić. No, ono što će vam stvarno pomoći svake zime jer tinktura od češnjaka. Doduše, nakon nje ćete prilično zaudarati, ali vaši najmiliji će se morati strpjeti jer ionako žele da vam bude bolje što prije, zar ne?

Imajte na umu da rijetko koja namirnica djeluje tao antimikrobno, antivirusno i antifungalno te smanjuje krvni tlak, razinu šećera u krvi i jača imunitet kao češnjak. Inače, smatra se i da je češnjak iznimno antikancerogen. Stoga svakako probajte napraviti tinkturu od češnjaka jer je uz sve navedeno iznimno jednostavna za napraviti i još je jako jeftina. Sve što vam treba je očišćeni češnjak te medicinski alkohol (70%) ili vodka (40-60%), što sigurno imate kod kuće, dakle nikakav trošak vam je to.

Šalicu narezanog češnjaka stavite u čistu staklenu teglu. Sve prelijte alkoholom tako da se prekrije češnjak i zatvorite teglu. Odložite na tamno mjesto tri tjedna, a svakih par dana promućkajte sadržaj tegle. Nakon tri  tjedna  procijedite tinkturu kroz usko cjedilo ili nekoliko puta preklopljenu gazu. Tinkturu je preporučljivo držati u tamnoj bočici s kapaljkom zbog lakšeg doziranja i duljeg očuvanja kvalitete. Što se tiče korištenja, kažu da bi tinkturu trebalo koristiti 30 dana, s tim da se prvi dan pije jedna kap, drugi dan dvije, treći tri i tako do 15. dana – tad se pije 15 kapi. Onda se počinje sa smanjivanjem, odnosno pije se 14 kapi pa 13 pa 12 i tako do opet jedne kapi. Ipak, ne morate previše komplicirati, niti smrdjeti pa možete uzimati i na klasičan način na koji se tinkture uzimaju, dakle u prosjeku tri kapi tri puta dnevno. Ako vam je pak izrada tinkture od češnjaka komplicirana, možete ju kupiti u  svim biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani.

Autor:Iva Hanzen