Naslovnica Gospodarstvo Tvrtka iz Hrvatske traži radnike i u BiH, plaća 1.300 €, uz...

Tvrtka iz Hrvatske traži radnike i u BiH, plaća 1.300 €, uz plaćen stan i hranu

Kompanija “Sarađen” d.d., izvodi različite građevinske poslove, a krajem prošle godine dobila je, s još tri hrvatske kompanije, posao dogradnje i rekonstrukcije sustava kanalizacije i vodoopskrbe na području Aglomeracije Šibenik, vrijedan oko 38 milijuna evra, ali radnika fali.

“Sad kad ima posla, nema ljudi, a kad nije bilo posla, ljudi je bilo viška. Poznato je da u Hrvatskoj fali radnika svih profila, a za nas građevinare su to tesari, zidari, armirači i drugi građevinski radnici. Na domaćem terenu tih radnika odavno nema pa smo ih godinama “uvozili” iz Bosne i Hercegovine. Ali, ni tamo ih više nema”, kaže Marko Sarađen, vlasnik jedne od najvećih građevinskih tvrtki na širem šibenskom području.

Dodaje da je i Bosna prazna.

“Otišli su za Austriju i Njemačku i mi se sada okrećemo prema Albaniji, Makedoniji i Ukrajini. Tim radnicima osiguravamo stan i naknadu za hranu, a plaća koju im nudimo je (neto!) od 1.200 do 1.300 € za tesara, te od 1.000 do 1.300 € za armirača i ostala zanimanja, ovisno o kvalifikaciji”, navodi Sarđen.

Njegova kompanija trenutno broji 150 zaposlenih, među kojima je dvadesetak iz Bosne i Hercegovine, a zbog povećanja poslova treba ih još.

Vlada Hrvatske je, za razliku od prethodnih, ove godine na vrijeme utvrdila godišnju kvotu zapošljavanja stranaca i povećala je te se poslodavci, pa tako i šibenski, ne moraju brinuti oko kvote. Prostora ima, ali kako stvari stoje, nema više radnika u zemljama u okruženju koji bi mogli doći raditi u njihove kompanije.