Naslovnica Politika Dodik: Kako u BiH uopće graditi nešto kada su Bošnjaci Hrvatima izabrali...

Dodik: Kako u BiH uopće graditi nešto kada su Bošnjaci Hrvatima izabrali člana Predsjedništva

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je BiH u zastoju jer ne postoji bazični dogovor tri naroda i jer je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage nositi procese. Dodik se također upitao kako uopće u BiH graditi nešto kada član Predsjedništva BiH Željko Komšić nema legitimitet hrvatskog naroda.

“Ne želim ništa loše kazati, ali mi smo ovdje silom međunarodnog ugovora zgurani. Rečeno je, evo ovakva je sad Bosna, Daytonskim sporazumom napravljena, e, sad, vi se tu borite za svoja prava. Mi nikada nismo uspjeli, ni poslije Daytona, napraviti temeljni dogovor tri naroda. Zato mislim da je međunarodni faktor ostao predugo”, rekao je Dodik za “Glas Amerike”.

On navodi da je međunarodni faktor najviše bio potreban da bi napravio kvalitetne političke elite koje su mogle nositi procese.

“Ovdje je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage nositi procese i zato smo u zastoju”, naglašava Dodik.

Navodeći da je ova BiH još koncipirana na Ustavu u kojem piše tri konstitutivna naroda, Dodik pita ima li Željko Komšić, koji je izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, legitimitet tog konstitutivnog naroda i kako dogovarati u tom pogledu neke stvari, kako ići dalje?

“Meni je Komšić u nekim stvarima simpatičan i lijepo zvuči, sa stanovišta vaših vrijednosti, da je on predstavnik neke građanske priče, ali Hrvati su mi pokazali da je on izabran isključivo na mjestima gdje masovno žive Bošnjaci. I što je još jedan apsurd, ja to nisam ni primijetio, da je Komšić dobio više glasova nego Džaferović”, kaže Dodik.

On ističe da odatle proizilazi kako doći do povjerenja kad Hrvati nemaju povjerenja u Komšića i tu njihovu priču.

“Ne želim da neko pogrešno razumije, ali, evo, pogledajte, ja dolazim u Predsjedništvo kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda, to je tako definirano Ustavom, nosim u sebi ogromnu podršku koju imam”, naglašava Dodik.

On kaže da su Bošnjaci morali zbog budućnosti ove zemlje pokazati više odnosa prema Hrvatima u političkom smislu, kao i senzibilnost sa Srbima, da sjednu i nađu zajednički jezik.

“Mislim da su Bošnjaci u tome griješili. Naravno da su oni najveći i najstradalniji narod, i ostali narodi su stradali, ali su morali zbog budućnosti ove zemlje pokazati više odnosa prema Hrvatima i senzibilnost sa Srbima”, smatra Dodik.

On dodaje da je povijest ovdje ključna, i povjerenje, i sve.

“Mislim da jednako kao što mi Srbi moramo , ili svi zajedno pokušati dati odgovor na to koji su razlozi, uvjeti, da mi tu budemo, u toj BiH, i Bošnjaci i Hrvati moraju dati te neke slične, bazične odgovore”, navodi Dodik.

Govoreći o europskom putu BiH i nedavnoj posjeti Bruxellesu članova Predsjedništva BiH, Dodik navodi da su od najviših europskih dužnosnika dobili uvjeravanje da razumiju da je BiH u problemu, ali da čekaju da se urade neke stvari u BiH, da bi oni mogli ispuniti svoju formu, jer ne mogu bjanko ništa učiniti.

Dodik je rekao da je bio zastoj na europskom putu, ali da su sugovornike uvjerili da je i u Republici Srpskoj i na zajedničkom nivou BiH sada sve dogovoreno što se tiče tih tehničkih pitanja i da je preostalo samo prevođenje u formu koja ide prema Europskoj komisiji.

“Uvjeren sam da će to brzo biti završeno, ne mogu licitirati to je tad, ali ono što je za mene važno je da su oni iz čisto prijateljskih razloga, gotovo svi su to rekli ako je to bila tema razgovora – Molim vas, pokušajte to uraditi što je moguće prije da ova Europska komisija ima priliku napraviti mišljenje po osnovu Upitnika, a za to treba dva-tri mjeseca”, kaže Dodik.

Navodeći da će ova Europska komisija biti do studenog , Dodik je istaknuo da BiH ne bi trebala ispustiti tu priliku i da se on zalaže da se to dostigne.

“Apeliram na sve koji rade na tome da to urade. Ja sam za to da oni koji rade na tom pitanju prevođenja, ništa drugo ne rade, samo to, i da angažiramo još sto ljudi za to ako je to potrebno”, poručio je Dodik.

Govoreći o NATO-u, Dodik je ponovio da je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da Srpska treba zastupati politiku neutralnosti ne samo prema NATO-u, nego prema bilo kojoj vojnom savezu.

On je istaknuo da se u Srpskoj to gleda kroz prizmu povijesnog pamćenja, iskustva i mnogo čega drugog, pa i uvjerenja da u današnje vrijeme NATO nije samo obrambeni savez, nego i politička organizacija i sustav i da Republika Srpska s tim u vezi nije imala baš pozitivna iskustva.

Prema Dodikovim riječima, i onda kada to nisu morali, predstavnici NATO-a su priopćenjima ili nečim drugim donosili konfuziju u BiH.

“Postoji opći konsenzus i vlasti i opozicije da se taj put zaustavi i da se tim putem više ne ide”, istaknuo je Dodik.

HMS