Naslovnica Crna Kronika DRŽAVA REAGIRALA NAKON SEDAM DANA

DRŽAVA REAGIRALA NAKON SEDAM DANA

Za Gačićem tragaju sve policijske agencije nakon što je ubio drugi put. Gačić je prošlog ponedjeljka ubio Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica. U subotu je ubio pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića, nedaleko od objekta FUP-a u Suhodolu kod Tarčina.

 

Država Bosna i Hercegovina reagirala je tek sedam dana nakon prvog ubojstva koje je počinio Edin Gačić usmrtivši na brutalan način Sauda Sultanića 4. veljače 2019. godine, u mjestu Podorašac općina Konjic. Gačić je prethodno iza sebe imao još dva ubojstva, a u subotu je počinio još jedno, četvrto, ubivši policajca Mahira Begića.

Nažalost, Gačiću je država i njeni zakoni, dozvolila da Gačić ubije četiri osobe i da tek tada reagira, angažirajući sve policijske agencije u zemlji da ga traže. U nedjelju je potvrđeno da se u potragu za osumnjičenim uključio helikopter, koriste se dronovi u pretragama terena, angažirane su sve policijske agencije u zemlji.

U nedjelju je Tužiteljstvo Sarajevske županije i službeno otvorilo istragu protiv Edina Gačića, zbog sumnje da je ubio pripadnika Federalne uprave policije, kazala je glasnogovornica Tužiteljstva Azra Bavčić.

– Očevidne radnje nastavljene su i u nedjelju. Pripadnici MUP-a Sarajevske županije i FUP-a intenzivno tragaju za počiniteljem ovog zločina, dodala je Bavčić.

Policajci su u nedjelju pretraživali šire područje, ne samo Suhodol gdje je počinjen zločin, a potragom za Gačićem obuhvaćeni su i dijelovi sarajevskih gradskih općina.

Gačić je u subotu, nešto poslije 18 sati, ubio pripadnika FUP-a Mahira Begića, nedaleko od objekta FUP-a u Suhodolu kod Tarčina. Begićevo tijelo pronašao je njegov kolega koji je došao da ga zamijeni na straži. Policija inače od ponedjeljka prošlog tjedna traga za Gačićem nakon što je ovaj brutalno ubio Sauda Sultanića iz automatske puške, a potom mu zadao i nekoliko uboda nožem.

U Sarajevu je jučer održana i izvanredna sjednica Vlade. Rečeno je da imamo čovjeka koji je lud i na slobodi, a da će se raspisati i nagrada za pravu informaciju koja bi dovela do njegovog uhićenja. Za sva ubojstva počinjena ranije, Gačić niti je bio lud niti slobodan.

Premijer Sarajevske županije Edin Forto, Ministar unutarnjih poslova Admir Katica i komesar Uprave policije Mevludin Halilović nakon održavanja hitne sjednice Vlade zbog ubojstva pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića kazali su da policija poduzima sve što je potrebno da se ubojica pronađe, a građani osjećaju sigurno.

– Postoji potreba da se na području Sarajevske županije osiguraju građani, da se osjećaju sigurno. Povećano je prisustvo policije na terenu, posebno lokacije kao što su škole i vrtići i druge javne površine, kazao je Katica.

On je dodao da će Vlada Sarajevske županije do okončanja potrage i pronalaska ubojice biti u stalnom zasjedanju. Tim povodom je formiran tim od tri ministra koji je u stalnom kontaktu s operativnim štabom policije.

– Dat ćemo svu neophodnu pomoć. Razmatramo i o davanju nagrade za onoga tko ponudi informaciju koja će dovesti do uhićenja osumnjičenog, rekao je Katica.

Komesar Uprave policije Mevludin Halilović je kazao da su se u nedjelju na području Suhodola kod Tarčina poduzimale različite mjere i da je na osnovu dokaza i izvršenih vještačenja sa mjesta ubojstva utvrđeno da se radi o Edinu Gačiću.

– Uključen je MUP Sarajevske županije, Federalna uprava policije, MUP Hercegovačko-neretvanske, Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije i MUP-a RS-a, rekao je Halilović.

Naglašeno je da će na zahtjev Vlade biti upućen zahtjev za pružanje podrške ostalih ministarstava unutarnjih poslova u smislu ljudstva.

– Ovo svirepo ubojstvo zahtjeva dodatne kapacitete, jer je većina kapaciteta uključena na vrhunskom osiguranju EYOF-a. Kao Vlada ćemo pružiti svu materijalnu podršku MUP-u Sarajevske županije, smještaj i novac, da pozovu u pomoć druge Županije koje će sa svojim snagama rasporediti na mjesta koja mi odredimo da su najvažnija, dodao je Forto.

Pozvao je građane da se uključe i jave ukoliko imaju neke informacije o mogućoj lokaciji osumnjičenog.

Stotine policajaca u potrazi

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izjavio je u nedjelju večer kako stotine policajaca intenzivno traga za Edinom Gačićem, počiniteljem ubojstva policijskog službenika Mahira Begića, ali trenutno još bez rezultata. – Od građana dobivamo zaista mnogo informacija, svaka se provjerava na terenu. Radi se zaista visokim intenzitetom kako bi se pronašao počininitelj ubojstva našeg policajca – rekao je ministar Katica za portal Klix. On je naglasio da se posebno intenzivno pretražuje područje Tarčina.

Helikopter i ljudstvo na zemlji

Helikopter FUP-a je uključen u akciju pronalaska ubojice, a na raspolaganje su stavljene i letjelice MUP-a RS-a i Federalne Uprave civilne zaštite. Na pitanje novinara Klixa zašto na magistralnom putu od Hadžića prema Sarajevu nije primijećeno niti jedno policijsko vozilo, komesar Halilović je odgovorio:

– Angažirani helikopter FUP-a pokriva područje Suhodola i prema Kiseljaku. Patrole, pored Uprave policije Sarajevske županije, su jedinice MUP-a Zeničko-dobojske županije koje vrše pretragu sa pripadnicima MUP-a Srednjobosanske županije, FUP-a i naše postrojbe za podršku MUP-a Sarajevske županije.

Ubio suborca i majku

Gačić je nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH ubio suborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića. Osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz KPZ-a Zenica. Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. kolovoza 2002. godine otišao do stana svoje majke u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica. Policija je ubojicu uhitila nekoliko dana kasnije, a Županijski sud ga je u veljači 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora.

Bizarne fotografije i teorije zavjere

Gačića je, kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o zločinima koje je počinio odred El mudžahid nad Srbima. Između ostalog je ispričao da su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali heptanonom, artanom i drugim drogama uoči borbi sa Vojskom RS-a, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobivao pištolj s posvetom. Inače, Gačić je na Facebook profilu objavljivao bizarne fotografije, ali i pisao statuse u kojima se bavio “teorijama zavjere”.

Dnevni list