Naslovnica Zanimljivosti Hrvatska obitelj iz Bihaća dobila trojke Leonu, Luku i Ivana!

Hrvatska obitelj iz Bihaća dobila trojke Leonu, Luku i Ivana!

Iz bihaćke bolnice doma je konačno stigla i malena Leona, jedna od prvih trojki rođenih u USŽ-u u ovoj godini, koje su na svijet došle u rodilištu bihaćke Županijske bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić.

Emilija i Ante Vuković iz bihaćkoga prigradskog naselja Kralje dobili su tada prinove, kćerkicu Leonu i sinčiće Luku i Ivana.

Njihovoj sreći nije bilo kraja. Nakon desetak dana provedenih na Odjelu neonatologije doma su stigli sinovi, a sada i kći.

Obitelj Vuković, koja je konačno na okupu, posjetila je i ekipa Večernjeg lista BiH.

U inkubatoru 11 dana

Poštujući tradiciju, odlučili su doći na “babine”, kako se u puku naziva posjet roditeljima novorođenih beba, i skromnim darom obradovali Antu i Emiliju, roditelje netom rođenih trojki i uputili iskrene čestitke uz želje za bezbrižnim djetinjstvom i sretnim odrastanjem.

Nekoliko dana nakon poroda Emilija je stigla doma.

 

 

Na prvoj kontroli, kad sam doznala da sam trudna, liječnik je otkrio dvije bebe, a već na sljedećoj uočio je još jednu točkicu i shvatio da se zamjećuje još jedna bebica. Ja sam na neki način bila spremna da je tu više nego jedna beba i bila sam sretna i zadovoljna jer smo dugo poželjeli sinu podariti brata ili sestru, kaže majka Emilija.

Dodaje kako je trudnoća bila rizična, ali nije bilo nikakvih komplikacija koje bi ugrozile njezin ili život beba. Porod je, kaže, obavljen carskim rezom jer je i za same bebe tako bilo sigurnije.

Rodila sam s 35 tjedana, što je iznimno rijetko kada je u pitanju višeplodna trudnoća, poglavito trojke. Prva se rodila djevojčica Leona, u ponoć i deset minuta, drugi dječak Luka u ponoć i jedanaest, a treći dječak Ivan u ponoć i dvanaest minuta. Po porodu, Leona je imala 1.970 grama, Luka 2.230, a Ivan 2.340 g. Dječaci su bili malo jači i po porodu su u inkubatoru proveli četiri dana, a potom prebačeni u krevete Odjela neonatologije, a djevojčica je bila sitnija i osjetljivija pa je u inkubatoru provela jedanaest dana. Suprug je na Odjelu neonatologije svaki dan posjećivao naše bebe, razgovarao s liječnicom i, srećom, nije bilo nikakvih komplikacija, kaže sretna majka trojki.

Htjeli smo da Dorijan dobije brata ili sestru. Kad se supruga vratila s kontrole, smije se, ja sretan, znam da je sve u redu. Kaže, nije to sve, ima još. Kaže, dvojke, a možda i treće. Prvih pet sekundi bio sam u pozitivnom šoku. Kad je poslije otišla na pregled, liječnik je potvrdio trojke. Presretan sam i nitko ponosniji od mene, priča otac Ante za Večernji list.

Do pola dva ujutro ništa nisam znao, a supruga je rodila odmah poslije ponoći. Da sam postao otac triju beba, javila mi je sestra Alma Muslić. Suprugu su porodili liječnici Sulejman Kulenović i Vanja Alibegović i zahvaljujem imkaže Ante koji je, inače, zaposlen u RH.

Pomažu dobri, humani ljudi

Otišao sam trbuhom za kruhom, ali dođem često, svaki vikend sam tu. Dat ću sve od sebe da im ništa ne nedostaje, a i svaka druga pomoć će dobro doći, ističe Ante.

Pomogli su novčano ljudi koje nikad nisam sreo, a i donesu dar, pelene, rupce. Od srca im hvala, kaže Ante.

O svojoj sestri i braći skrbi i njihov 10-godišnji sin Dorijan koji za bebe pozorno priprema hranu u bočicama nastojeći tako pomoći mami i tati da ih nahrane.

Bio sam jako sretan kad mi je tata rekao ujutro da je mama rodila. Još nijednu bebu nisam uzeo u naručje jer su nježne. Kada malo ojačaju, posvetit ću im više vremena i s njima se igrati. Pravim im hranu kad zatreba, dodam stvari. Učenik sam 5. razreda i odličan sam, kaže Dorijan za Večernjak.

U BiH se trojke ne rađaju često, pa je Ante stanovnicima BiH, a posebno mladima koji danas sve češće ne žele više od jednog djeteta, poručio kako ovakvo što trebaju doživjeti i vidjeti da je to velika sreća i smisao života.

Majka Emilija trenutačno je nezaposlena, a prije trudnoće bila je volonterka u Udruzi djece i roditelja s posebnim potrebama “Radosti druženja”. Dugoročno se nada zaposlenju u struci koju voli, a to je odgajateljica u vrtiću.

Večernji list