Naslovnica Crna Kronika Iako ne ostavlja puno tragova, policija je pronašla mjesta gdje je bio...

Iako ne ostavlja puno tragova, policija je pronašla mjesta gdje je bio opasni serijski ubojica Gačić

Policija još intenzivno traga za višestrukim ubojicom Edinom Gačićem koji je već sedam dana u bjekstvu. Kako saznajemo od izvora bliskih istrazi, a nakon obavljenih razgovora s osobama koje su bile u zatvoru s Gačićem, sve ukazuje na to da je pomno planirao svoj krvavi pohod.

Tako je Gačić, koji je iz zatvora izašao u srpnju 2017. godine, u zatvoru trenirao i vježbao svoje tijelo da izdrži u ovakvim situacijama s minimalno hrane i vode.

“Bio je pripadnik El Mudžahidin jedinice, a tko zna tko ga je sve obučavao. Da je dobro obučen pokazuje njegovo ponašanje. On se kreće uz prugu i ne ostavlja trag, a od ranije znamo da je za prebacivanje koristio vlak. Po konfiguraciji tijela se vidi da je dobro treniran i zbog toga on preživljava”, rekao nam je izvor.

Policija pronašla tragove da je bio na određenim lokacijama

Računa se da je konzumirao minimalno hrane i vode u posljednjih sedam-osam dana, što govori da je pripremio organizam za sadašnju situaciju. Policijski službenici su pronašli tragove koji ukazuju na to da je bio na određenim lokacijama, ali je još uvijek na korak ispred njih.

“Mobitel je ostavio na mjestu gdje je ubio Sauda Sultanića, što nam govori da je školovan i da zna da bismo ga našli da ima mobitel uz sebe. On jeste asocijalna osoba, psihopata i šizofrenik, ali vrlo dobro zna šta radi. Također, on uživa u ovome, jer se to vidi po načinu ubijanja. Ubija sve na isti način i ostavlja svoj potpis”, rekao nam je izvor.

Policijski službenici strahuju da se ne dogodi neko novo ubojstvo. Zbog toga su sve resurse i ljudstvo uložili u potragu za ovim opasnim ubojicom. Stigla je i pomoć iz drugih županija Federacije BiH i do podneva je na terenu već novih 130 policijskih službenika.

Nepristupačan teren

“Sve naše organizacijske jedinice stavljene su na raspolaganje i prilagodili smo radno vrijeme situaciji. Radimo na intenzivnoj potrazi”, kazala nam je glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija.

MUP KS se uključio u potragu i prije ubojstva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića, a nakon što je raspisana potraga za njim.

Veliki problem je to što policijske agencije nemaju dovoljno službenika, a oprema kojom raspolažu je zastarjela ili nije prilagođena ovakvim vrstama potraga. Naime, Gačić se kreće vrlo nepristupačnim terenom, šumovitim predjelima u kojima nema mobilnog signala niti rasvjete i vješto krije trag i miris.

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti nakon što Gačića uhite i ponovo odsluži kaznu jer, podsjetimo, uprkos upozorenja KPZ-a Bihać u kojem se navodi da u procesu tretmana s Gačićem nije postignut značajniji uspjeh i da je izvjesno da će ponoviti kazneno djelo, niko nije reagirao, a on je počinio dva ubojstva u nekoliko dana. BiH nema sustav kojim bi se ovakvi slučajevi riješili. Maksimalna zatvorska kazna na koju osobe poput Gačića mogu biti osuđene je 45 godina, ali rijetki su dobili kaznu veću od 40 godina. Usprkos tome što je ranije izvršio dva ubojstva, osuđen je na 19 godina i 11 mjeseci zatvora. Ubio je suborca i vlastitu majku. Psihijatrijsko liječenje mu je određeno samo dok je trajala zatvorska kazna.

abcportal