Naslovnica Istaknuto MESIĆEV UDBAŠKI DOSJE OD 1958. DO 1990.

MESIĆEV UDBAŠKI DOSJE OD 1958. DO 1990.

“Mesić Josipa Stjepan rođen 24. 12. 1934. godine u Slavonskoj Orahovici, kotar Našice, kao saradnik zavrbovan je 12. 09. 1956. godine od strane Vučković Dušana, šefa Ureda za pasošku službu kotara Našice, a na saradnju je pristao dobrovoljno bez ikakvog ustezanja sa puno volje”, objavljeno je u emisiji.

144831 – broj nestalog dosjea Stipe Mesića!

Mesićev dosje nosi broj 144831, a iz obilne dokumentacije vidljivo je da je riječ o tzv. suradničkom dosjeu. U emisiji je rečeno kako većina informativnih razgovora djelatnika Udbe s Mesićem nisu vođeni u prostorijama Službe državne sigurnosti, već su brižno skrivani i uglavnom su se odvijali po tajnim stanovima Službe, što se vidi iz strogo povjerljivih Informacija broj 814, 1665, 1141, 1407 i 1286.

“Isti ima vrlo dobre mogućnosti za obradu naše emigracije u Francuskoj preko ujaka Pernar Tome i sestre Mesić Marije koji se nalaze u mjestu Longwiu. Tomo ima svoj hotel u Longwiu i kod njega svakodnevno navraćaju emigranti iz Jugoslavije. Mišljenja smo da bi se njih dvoje moglo angažirati i koristiti za razradu emigracije u Francuskoj”.

Prema dosjeu, s Udbom je surađivao od 1956. godine pa sve do kraja 1989. godine, nakon što je već osnovan HDZ i uvedeno višestranačje. Prema dokumentima koje je objavljena Mesić je već tada bio izrazito protiv Tuđmana, a udbašima se požalio da nije pozvan na osnivačku skupštinu HDZ-a!

Mesićev udbaški dosje komentirali su odvjetnik Željko Olujić koji je ujedno bio i prvi Glavni državni odvjetnik u RH te vodeći slovenski istraživač komunističkih zločina i Udbe – Roman Leljak.

Leljak: Preko Mesića su išle dezinformacije o Veselici i Tuđmanu! Olujić: On je agent provokator nižeg ranga!

“Vidimo da je Mesić bio klasični suradnik Udbe koji je po nalogu i u dogovoru s Udbom odlazio u Francusku da bi tamo nadzirao i radio protiv hrvatske emigracije. Započeo je suradnju 1956. i nastavio do ’70-ih godina, u tom periodu dolazi do momenta kada se protiv njega otvorila operativna obrada i pao je pod nadzor Udbe. Pitanje je zašto im i tada nije ostao vjeran jer dokumenti nisu kompletni, to ćemo tek saznati. Operativna obrada tada se zvala ‘Most’, pratili su hrvatske proljećare do osamdesetih godina. Do preokreta kod Mesića ponovno dolazi ’85. godine kada je zatražio putovnicu, nakon čega je s njim obavljen razgovor iz kojeg jasno proizlazi da pristaje na razgovore sa SDS-om i da će po njihovom nalogu razgovarati s kolegama s kojima se družio – Čičkom, Tuđmanom i ostalima… On je bio čovjek preko kojeg su išle dezinformacije prema toj grupaciji ljudi, a s druge su se strane vraćale informacije Udbi! Po uputama Boljkovca i Manolića pratili su i samog Mesića jer su provjeravali je li korektan u tim razgovorima i ustanovilo se da je korektan! Nastavio je razgovore s Boljkovcem i Manolićem koji su ga uveli u politički život, iako do ’85. nije bio važan čimbenik u političkom životu Hrvatske”, rekao je u emisiji Roman Leljak.

Željko Olujić izjavio je kako su istupi Mesića pred Udbom i u javnosti ‘tipični istupi agenta provokatora nižeg ranga’…

“Mesić ni po rangu ni po obrazovanju nije visoki suradnik Udbe, oni su ga koristili da im druka ljude koji su im interesantni, a to je on revno činio! Znamo da su u našoj državi vrlo visoke funkcije obavljali udbaši, poput Josipa Manolića. Nije grijeh reći da si bio udbaš, nego je problem što je Mesić glumio žrtvu i varao cijeli hrvatski narod da je isključivo orijentiran na stvaranje hrvatske države, što ukazuje i na loš karakter tog čovjeka. Iz razgovora se vidi da je tih dana drukao Veselicu, Tuđmana, Budišu, Paradžika, Čička, denuncirao je i Slobodana Budaka, ismijavao Vladu Gotovca, ali u izvješću ih je razlikovao i njegove su simpatije bile na strani Savke i Tripala, a manje na Tuđmanovoj i Veseličinoj. Za Tuđmana i Veselicu napisao je da radikaliziraju stavove u odnosu na ’71. i da su mnogo opasniji”, analizirao je Olujić dosje i zapitao se: “Je li Udba stvorila hrvatsku državu?! Dok su patrioti ginuli, pripadnici tog soja i njihova djeca su se bogatili!”.

Povodom nestanka i objave Mesićeva dosjea izjavu je dao i saborski zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku, bivši ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović: “Pojavljuju se preslike tog dosjea što znači da on nije nestao, negdje se nalazi i obveza hrvatske države u takvim slučajevima je ustanoviti gdje se ta građa nalazi i dostaviti je Hrvatskom državnom arhivu! Tko je ta nevidljiva ruka koja ima toliku moć instrumentaliziranja hrvatske Vlade i Sabora kako bi se zaštitili određeni pojedinci i interesi i onemogućio cjelovit uvid u istinu?!” Dr. Hasanbegović je rekao da postoje različiti motivi zbog kojih bi netko poput Mesića surađivao s Udbom: “Netko je to radio iz patriotskih pobuda jer je vjerovao u socijalističku Jugoslaviju, netko je to radio iz osobnih materijalnih interesa, a mnogi su bili i ucijenjeni. Stvari nisu crno – bijele…“.

Afera Našicecement: Misteriozno nestale kompromitirajuće stranice o Mesiću iz Feral Tribunea, objavljene ‘93. godine!

Olujić je podsjetio da je bivši predsjednik Josipović inicirao postupak nezastarijevanja zločina ratnih profitera, stoga se upitao zašto Hrvatska nije donijela zakon koji bi obuhvatio sve one koji su činili štetu Hrvatskoj u tim ratnim godinama… Možda upravo zbog toga jer bi istrage pokazale da je najviše ratnih profitera zapravo došlo iz redova bivše Udbe, utvrđeno je.

Treća stranica Feral Tribunea od 15. lipnja 1993. godine u kojem je novinar iz Osijeka Drago Hedl objavio veliki tekst o Mesiću i njegovoj ulozi u ‘Aferi Našicecement’. Tekst je najavljen u sadržaju na 3. stranici pod naslovom ‘Stipe Mesić – sabrana djela’, no četiri stranice s tekstom o kriminalu istrgnute su iz primjerka pohranjenog u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici! “To znači da se netko potrudio počistiti čak i tekstove koji kompromitiraju Mesića u NSK, a ne samo Državni arhiv i njegov dosje”

“Hrvatska javnost s pravom bi se trebala upitati pa kud mi to idemo?! Moguće je da materijal koji pripada državi jednostavno nestane, a moguće je da nestanu i novine iz NSK! Sve je moguće kada imate financijsku moć i kontrolu nad sredstvima javnog priopćavanja, a u faktičnom smislu vlast, bez obzira tko je formalno na vlasti! Mesić je u dva navrata biran za predsjednika države, bilo bi zanimljivo napraviti analizu kako je i po kojim kriterijima određene ljude dovodio u strukture vlasti… To su ljudi njegovog svjetonazora i backgrounda, hrvatski nastrojeni sigurno nisu”, kategoričan je bio Željko Olujić.

Leljak: Mesić je dijete SDS-a, u Sloveniji je nestalo osam tisuća dosjea! Kako je uopće moguće nekoga lustrirati, ako je njegov dosje – nestao?

“Problem nastanka Hrvatske i Slovenije je u tome što su nastale političkim radom onih koji su prije vodili republike u SFRJ. Godine ’92. u Sloveniji imali smo 14008 osobnih dosjea. Od ’92. do ’93. godine nestalo ih je 8.000! Više od pola. Tako da me ne iznenađuje da je i Mesićev dosje kod vas nestao, on je dijete SDS-a i komunističkog sustava! To se vidi i iz aktualnog primjera Haaškog suda. Baš je Mesić bio taj koji je Haagu za vještaka predložio slovenskog ustavnog suca Cirila Ribičiča. On je sin Mitje Ribičiča koji je ’45 godine bio kriv za likvidaciju 160 tisuća Hrvata! Ciril Ribičič svjedočio je na Haaškom sudu protiv hrvatske šestorke i ‘dokazivao’ da je Armija BiH bila ugrožena od strane Hrvatske”, odgovorio je Leljak.

“Otac Ribičič na duši ima 160 tisuća Hrvata, a sin Ribičič barem jednog – a to je general Praljak!”.

OLUJIĆ: “Taj Ciril Ribičič tobožnji je znanstvenik na čijem je falsifikatu donesena osuđujuća presuda protiv naše šestorice. Kada sagledate Mesića kao agenta provokatora nižeg ranga i usporedite iskaz na Haaškom sudu – dolazite do nedvojbenog zaključka da se krivo govori da on mijenja svoje stavove – ne mijenja ih, uvijek su isti, Mesić je zapravo protivnik hrvatske nezavisnosti! Kako je moguće da osoba takvog psihičkog profila i nikakvog backgrounda, potpuno nemoralna – bude predsjednik u dva navrata?! Naš narod bi se trebao zapitati koga je izabrao…“.

Iz dosjea se vidi, da je Mesić kroz informiranje Udbe bio na vezi s kasnijim akterima Labradora i Opere Srećkom Ožegovićem i Dmitrijem Šijanom koji su bili izravno povezani s centrom KOS-a u Zemunu iz kojeg su se između ostaloga, vodile propagandne akcije tijekom opsade Vukovara i gdje je osmišljeno raketiranje Banskih dvora.

LELJAK: “KOS je bila posebna organizacija koja se bavila jedinicama JNA, a imali su i mnogo važniji dio kada su obrađivali i radili kontrolu nad radom Službe državne sigurnosti pa čak i nad radom službe koju je ’75. godine ustanovio Tito u okviru Predsjedništva SFRJ. Iz Mesićevog slučaja vidi se da je unaprijed dogovoreno da će se raditi po planu da se sabotira normalan rad institucija Republike Hrvatske i da se stvaraju presude u Haagu da bi taj udbaški pokret imao što veću mogućost daljnjeg lova u mutnom. Ne odgovara im demokracija i mirna situacija u Hrvatskoj, rade po principu – što više problema proizvedemo, to ćemo se bolje ugnijezditi u svoje poslove!”.

Što je Mesić Udbi rekao o Šeksu? 

Bujanec je objavio i ‘Informaciju broj 1286’ iz dosjea 144831, odnosno transkript Mesićeva razgovora sa SDS-om o Vladimiru Šeksu… Razgovor je vođen u rujnu 1988. godine, a predmet naslovljen sa ‘Klasni neprijatelj u zemlji – politička i druge aktivnosti’ potpisao je načelnik zagrebačkog Centra SDS-a Kolja Družić, s kojim je Mesić ostao prijatelj i nakon 90-ih.

“Dana 23. 26. i 27. 9. 1988. godine vođeni su informativni razgovori s Mesić Stjepanom u kojima smo pokušali doći do saznanja o njegovoj aktivnosti novijeg datuma i u cilju eventualnog angažiranja za suradnju.

Mesić je u prvom dijelu razgovora iznosio svoje viđenje aktivnosti Vladimira Šeksa na području Slavonije. Mesić smatra da je Šeks slučajno postao medijska zvijezda. Smatra da je, isključivo zahvaljujući aktivnosti Službe državne sigurnosti prema Šeksu postao javno interesantan, što on (Šeks) obilato koristi, a Mesić vjeruje da tu koristi ima i Služba. Ponovio je svoje mišljenje da je Šeks u Slavoniji slovio za prosječnog advokata, te ga sada tamo neki smatraju suradnikom SDS-a”.

OLUJIĆ: – Vidi se koliko je Mesić zapravo usmjeren da diskreditira Šeksa, s druge strane on će nastojati diskreditirati Mesića. Pitanje je bi li uopće došli do svega ovoga da nije došlo do trvljenja između dvije politički moćne osobe?! Mesić je politički ‘passe’ i neinteresantan na prvi pogled, ali bitno je ono što je činio u bivšoj državi i kako je instalirao određene ljude na određena mjesta koji su aktivni i danas. Zaista je bitno saznati tko danas vlada Hrvatskom!

Postoji još dosjea o Mesiću u Beogradu, bit će dostupni 2019. godine!

Pitanje je postoji li još Mesićevih dosjea, navodno u Beogradu o njemu postoje obilni materijali.

“Mene zanima Savez za zaštitu ustavnog poretka iz ’89. godine, čiji će materijali biti javno dostupni za dvije godine. Savez je tada na dnevnom redu imao posebnu temu – HDZ. Navodno je bilo mnogo govora o njihovom osnivanju, a na čak tri stranice spominje se Mesićevo ime! Vidio sam te papire na svoje oči, no nisam ih mogao iznijeti iz arhiva u Beogradu. Prema srbijanskom zakonu, mogu biti javno dostupni 30 godina nakon njihova nastanka. Bit će dostupni i dokumenti koji govore o raspadu Jugoslavije, nastanku Hrvatske, ali i ulozi SDS-a…“.

Mesićev dosje prvi je put navodno nestao ’91. godine, a kasnije je pronađen zazidan u podrumu jedne zgrade u Frankopanskoj ulici, u Zagrebu.

“Većina dokumenata je uništena, ali mnogi su ih sakrivali kako bi ih kasnije koristili za političke igre i ucjene,” kazao je Leljak, a Olujić dodao: “Udba još uvijek drma Hrvatskom!”

Kako je Mesić dobio putovnicu…

Mesić je putnu ispravu izgubio sedamdesetih godina da bi je ponovno dobio ’85.

“On je tada Udbi obećao da će s njima surađivati i to im je bilo dovoljno da mu idu na ruku i da mu daju putovnicu. Putovnicu nije bilo jednostavno dobiti, pogotovo ako je poput njega osoba bila na izdržavanju kazne. To vodi u zaključku da je bio uključen i u druge poslove SDS-a, posebno u Francuskoj”, komentirao je Leljak, uz napomenu da nije dobro što će se arhivi u Hrvatskoj ponovo zatvoriti kroz dva-tri mjeseca.

Od 870 pripadnika Udbe, nastankom Hrvatske smijenjeno ih je samo 5!

Mesiću je putovnicu dao notorni Franjo Vugrinec.

“Kada je Jugoslavija išla svome kraju, Vugrinec je bio vrlo brutalan u ‘isljeđivanju’ gospodina Marka Grubišića, aktualnog predsjednika Udruge političkih zatvorenika, ali i niza drugih ljudi. Međutim, s Mesićem je fino razgovarao, njega nije tukao niti zlostavljao… Vugrinec je bio zadužen i da plaši ljude na Sveučilištu kojima je prijetio da će izgubiti svoja mjesta. On je Perkovićev kadar, a Mesić je kasnije kao ključnog savjetnika zaposlio u Uredu predsjednika Perkovićevog sina”, jasan je bio Olujić.

Kada je Mesić 1985. godine zatražio putovnicu, Franji Vugrinecu je rekao: ”Ja sam bio korektan član Partije, podržavao sam onaj Centralni Komitet i ondašnju politiku. Nikada nisam bio nacionalista i nikada nisam bio protiv samoupravne socijalističke Jugoslavije”.

U dokumentu koji je označen kao Strogo povjerljiv, Vugrinec opisuje svoj kontakt s Mesićem: “Misli da može ostati i dalje u kontaktima sa Službom samo po problemima komentara i razmišljanja pojedinaca s kojima kontaktira, a koji su od sigurnosnog interesa za Službu. Također je pristao da se češće susreće sa poznanicima i da zajednički analiziraju i komentiraju pojedine događaje iz društveno – političkog života zemlje, a o kojima isto tako želi razgovarati i sa pripadnicima SDS-a”.

Roman Leljak: “OD 870 pripadnika Udbe, samo ih je pet smijenjeno nastankom hrvatske države, svi drugi ostali su raditi u hrvatskim službama!“.

Hercegovački portal