Naslovnica Kultura Počele prijave na 8. Seminar folklora Hrvata u BiH

Počele prijave na 8. Seminar folklora Hrvata u BiH

Seminar folklora Hrvata u BiH ove se godine održava osmi put za redom u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BIH).

Seminar će se održati u Emaus centru, u Potocima kod Mostara od 25. do 28. srpnja 2019., a podučavat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, kao i tradicijska glazbala Hrvata. Voditelj seminara je prof. Miroslav Šilić.

Područje Konjica, Rame, Kupresa i Završja, specifično je po tome što se ispreplitala kultura sjevera i juga, ali i zapada i istoka Bosne i Hercegovine. Upravo zbog svoje prirodne granice koja dijeli Bosnu od Hercegovine, etnografska je odlika kako bosanskog tako i hercegovačkog folklora. Na tom se području izgradio zaseban kulturološki sustav koji je kao takav poseban, te se izdvaja i od jednog i od drugog kraja države BiH, što ga čini uistinu izvorno sačuvanim od utjecaja pomodarstva koje je u mnogim područjima otklonilo izvornost, ističu organizatori.

Polaznici seminara moći će odabrati jednu od tri ponuđene grupe: ples, glazbala (tradicijska ili tambure) i ganga.

Seminar počinje 25. srpnja u jutarnjim satima, a završava 28. srpnja svečanim završnim koncertom polaznika u večernjim satima.

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganja s terena (plesna i pjevačka predavanja), teorijsku nastavu o etnologiji, radionice i reviju narodnih nošnji obrađenog područja, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, radionice tradicijskih glazbala, povijest gange i praktični rad, kao i mnoga druga…

Svi zainteresirani prijaviti se mogu slanjem maila na seminar.folklorabih@gmail.com. Dodatne informacije o samom seminaru možete dobiti na navedenu mail adresu, na službenoj stranici uhakud.info, Facebook stranici Seminar folklora Hrvata u BiH, te na kontakt telefon +387 63 428 146.

(www.jabuka.tv)