Naslovnica Istaknuto Bila sušena ili svježa, bobica aronije doslovno puca od zdravlja

Bila sušena ili svježa, bobica aronije doslovno puca od zdravlja

Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim tlakom.

Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a njezina ljekovitost trenutno se proučava u laboratorijama diljem svijeta. Za vas smo izdvojili koja su to znanstveno dokazana ljekovita svojstva aronije.

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Ovo voće sprječava i pojavu dijabetesa i drugih krvožilnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinficiraju krvotok i tijelo, a utječu i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni tlak,sprječava grčeve u krvnim žilama i drži krvni tlak daleko od „opasne zone“.

Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim tlakom.

Aronija ljekovita svojstva

Donosimo još neka ljekovita svojstva aronije:

Aronija protiv raka debelog crijeva

Istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je da se aronija uspješno koristi u borbi protiv raka debelog crijeva. Istraživači sa Sveučilišta Ohio otkrili su da se voće tamnije boje može uspješnije boriti protiv ove opake bolesti.

Prema istraživanju, pigmenti dobiveni iz crne mrkve i rotkvice usporili su rast stanica raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih stanica ove bolesti.

Aronija štiti vaše oči

Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprječava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja mrene. Aronija je također bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprječavaju česte upale oka.

Aronija i dijeta

Aronija pomaže pri reguliranju tjelesne težine. Ona sprječava stvaranje viška masnoće oko trbuha, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju.

Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako želite biti siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Aronija protiv prehlada

Ako vaša prehrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i gripa zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imunitet.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za liječenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa znanstvenika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Ako želite liječiti upale ili virusne infekcije, preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije.

Novi Život