Naslovnica Crna Kronika El Chapo cmizdrio pred američkim agentima, pogledajte snimku

El Chapo cmizdrio pred američkim agentima, pogledajte snimku

NEDUGO nakon što je Joaquin Guzman El Chapo proglašen krivim na suđenju u New Yorku, objavljena je nova snimka na kojoj zloglasni narkobos briše suzne oči pred američkim agentima nakon što je izručen iz Meksika u SAD.

61-godišnji lider meksičkog narkokartela Sinaloa uhićen je u siječnju 2016., nakon što je dvaput bježao iz zatvora, drugi put u srpnju 2015. kad je pobjegao kroz kilometar i pol dug tunel, profesionalno iskopan ispod njegove ćelije. Izručen je u SAD u siječnju 2017., samo dan prije nego što je Donald Trump inauguriran za američkog predsjednika.

Vodio najveći poznati narkokartel na svijetu

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je ovu snimku jučer, nakon što je narkobos proglašen krivim za vođenje golemog narkobiznisa u sklopu kojeg je u SAD prokrijumčario barem 200 tona kokaina, kao i znatne količine marihuane i drugih droga u ukupnoj vrijednosti od 14 milijardi dolara. Nijedan drugi narkokartel nije uspio prokrijumčariti toliku količinu droge preko američke granice.

Uplakani Chapo je na snimci u vidnom stanju šoka dok ga agenti američke DEA-e (Agencija za kontrolu droga) vode kroz aerodrom nakon što se iskrcao iz aviona.

Iako kazna još nije određena, praktički je sigurno da će Chapo provesti ostatak života u američkom zatvoru, s obzirom na to da je prema američkom zakonu obavezna doživotna kazna zatvora za djelo kriminalnog pothvata za koje je osuđen. Proglašen je krivim po svih deset točaka optužnice.

Šanse da iz zatvora pobjegne, kao što je to dvaput uspio u Meksiku gdje je isplaćivao milijune dolara mita policiji i vlastima, ipak su daleko manje. Čini se da je i on sam toga bio svjestan kada je sletio na američko tlo.

El Chapo, što na španjolskom znači “kratki” (zbog njegovog relativnog niskog rasta), osnovao je zloglasni narkokartel Sinaloa još 1989. U međuvremenu je Sinaloa postala “najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu s tisućama članova”, kako tvrdi američko tužiteljstvo. El Chapo ju je vodio do 2014. kad je drugi put uhićen i zatvoren.

Hercegovački portal