Naslovnica Crna Kronika Amerika pozvala BiH da preuzme svoje teroriste: Stižu krvoločni džihadisti

Amerika pozvala BiH da preuzme svoje teroriste: Stižu krvoločni džihadisti

Nakon što su SAD pozvale sve zemlje, među kojima i BiH, čiji su državljani kao pripadnici oružanih grupa zarobljeni u Siriji, da preuzmu svoje zločince, BiH to sada mora razmatrati.

Prema informacijama do kojih je došao „Avaz“, među prvima bi se iz sirijskih zatvora u BiH mogli vratiti po jedan pripadnik ISIL-a iz Sarajeva i iz Velike Kladuše. Jedan od njih navodno je Ibro Ćufurović, koji se otišao boriti u Siriju na strani ISIL-a 2013. godine. No, koliko je ukupno zarobljenih ISIL-ovaca iz BiH u Siriji, koji bi mogli biti deportirani povlačenjem američkih snaga iz te zemlje, u ovom trenutku ne zna ni ministar sigurnosti Dragan Mektić što i nije čudno s obzirom da on nema pojma ni koliko je ilegalnih migranata u BiH.

Bosna i Hercegovina prva je zemlja u regiji, a i među prvima u Europi, koja je 2014., na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a i tadašnjeg ministra sigurnosti, izmjenama Kaznenog zakona BiH zakonski zabranila odlazak na strana ratišta te uvela sankcije onima koji im na bilo koji način budu pomagali ili propagirali sudjelovanje na tim ratištima.

 Grude.com