Naslovnica Društvo FOTO: GRUDE I MOSTAR prisjećaju se herojstva HVO-a, Neretve 1993. i obrane...

FOTO: GRUDE I MOSTAR prisjećaju se herojstva HVO-a, Neretve 1993. i obrane HERCEGOVINE

Događaj je organizirao Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, a predstavljači knjige bili su fra Ante Marić, Željko Raguž, Hrvoje Mandić i Marinko Sosa – Zvijezda.

– Znamo da smo Božjom pomoći i našom hrabrošću spriječili zločince u njihovoj zlokobnoj namjeri. Možete zamisliti što bi hrvatski puk čekalo i kakav zločin nakon Uzdola i Grabovice bi doživjele tisuće onih koji bi se našli na putu ovih zločinaca. No, njihov san se nije ostvario – prisjetio se Zvijezda. Armija BiH tada nije imala ni 16 posto obranjenog prostora u BiH, a kojeg nitko nije dirao. Međutim, željeli su zločinom uzeti Srednju Bosnu i Hercegovinu, stoljetna hrvatska područja.

Unatoč snažnoj podršci El Mudžahida, Hrvati su uspjeli obraniti svoja područja i vojno poraziti višestruko nadmoćniju i opasniju vojsku.

U borbi za Vrda i za obranu Hercegovine svoje živote su položili Damir Logara, Vice Paradžik, Gordan Miličević, Goran Spajić, Nediljko Barić, Davor Šimić, Stjepan Šapina, Damir Anić i Denis Jozić.

Neka im je laka Hrvatska zemlja.

Vrijedi naglasiti da je na promociji knjige u Mostaru bilo više uvaženih osoba iz Gruda, Mostara, ali i čitave zapadne Hercegovine, od uvaženih ratnih heroja, zatim vodećih hrvatskih političara u HNŽ-u i BiH sve do franjevaca koji su bili istinska snaga hrvatskog naroda ne samo u prošlom ratu, nego u svim ratovima kroz povijest.

Tjedan ranije, u prepunoj kinodvorani Grude knjiga je predstavljena u glavnom gradu Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, a stolni grad Hrvata u BiH bio je logičan slijed predstavljanja.

 

 

Grude.com