Naslovnica Zanimljivosti Kravlje mlijeko: izvor proteina i kalcija = ZDRAVLJE

Kravlje mlijeko: izvor proteina i kalcija = ZDRAVLJE

Mlijeku se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja i ono je već u svom izvornom obliku funkcionalna hrana. U sastav mlijeka ulaze proteini, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi, a osim što doprinosi zdravlju srca, također čuva i zdravlje tvojih zubi

Prevencija osteoporoze

Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. Najzastupljeniji minerali u mlijeku su kalcij i fosfor, minerali potrebni u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kostiju i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi važni za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Jedna velika čaša mlijeka može zadovoljiti:

  • oko 30 posto dnevnih potreba za kalcijem
  • 16 posto potreba za proteinima
  • 11 posto potreba za kalijem
  • 20 posto potreba za riboflavinom
  • 13 posto potreba za vitaminom B12
  • 25 posto potreba za vitaminom D

Svježe, nehomogenizirano kravlje mlijeko ima specifičan i pun okus na kojeg uvelike utječe ‘priroda’ pašnjaka na kojem krave pasu. S obzirom na to da se svježe mlijeko ne podvrgava visokim temperaturama sterilizacije svi hranjivi sastojci ostaju očuvani (što svježe mlijeko čini pravom izvornom hranom), međutim ne uništavaju se ni opasni mikrobi, virusi i njihovi toksini. Pri odabiru svježeg mlijeka stoga treba dati prednost proizvođačima koji drže do kvalitete u svakom koraku procesa proizvodnje mlijeka te onima koje barem kratkotrajno na niskoj temperaturi pasteriziraju svježe mlijeko kako bi se uništili štetni mikrobi.

Za dug i zdrav život konzumirajte kravlje proizvode..

Hercegovački portal