Naslovnica Politika Pismo ISIL-ovih Bosanki iz Sirije: “Primite nas nazad zbog djece, spremne smo...

Pismo ISIL-ovih Bosanki iz Sirije: “Primite nas nazad zbog djece, spremne smo snositi posljedice”

Tvrde da su ih muževi prisilili da se pridruže Islamskoj državi.

“Nas tri, bosanske državljanke, apeliramo da nas Bosna i Hercegovina vrati natrag i našu maloljetnu djecu u normalan život, koji smo nekad imali.”

Ovo je dio poruke 22-godišnje Sarajke koju je u Siriju odveo muž prije četiri godine.

Sarajka koja je poslala pismo, koje je Radio Slobodna Europa dobio od njene majke, jedna je od oko 700 žena i 1500 djece u kampu na sjeveru Sirije. Društvo u kampu su joj još dvije Bosanke koje su s njom od 2017. godine, otkad su pobjegle iz tzv. Islamske države.​
‘Otišle smo pod pritiskom muževa’

“Nakon bijega iz ISIL-a, predane smo Kurdima koji su nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dvije godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki, koja se nalazi u kampu na sjeveroistoku Sirije. Imam dvoje djece. Sa mnom se nalaze još dvije bosanske državljanke, jedna ima četvero, a druga troje djece”, stoji u pismu.

Tvrde da su ih muževi prisilili da se pridruže Islamskoj državi.

“Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me mnogo strah posljedica koje će uslijediti ako ne odem, a druge dvije žene su bile pod pritiskom zbog svoje djece i mogućih posljedica također”, pišu.
U Siriju i Irak otišla 172 muškarca i više od 60 žena iz BiH

Islamska država sad je slomljena, a brojni islamisti iz Europe sad su veliki sigurnosni problem. Stotine drugih žena iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nizozemske, Kanade i mnogih drugih zemalja sada traže od vlada svojih država da ih prime natrag.

Točan broj ljudi iz BiH koji se pridružio ISIS-u u Siriji nije poznat. Smatra se da su u Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla 172 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena s oko 60 djece. Mnoga djeca bosanskohercegovačkih državljana rođena su u Siriji te nisu dio ove statistike.
‘Spremne smo snositi posljedice naše greške’

Kažu da su spremne na posljedice ako ih se primi.

“Nas tri, bosanske državljanke, apeliramo da nas Bosna i Hercegovina vrati natrag i našu maloljetnu djecu u normalan život, koji smo nekad imali. Spremni smo podnijeti i sudski proces, koji će sigurno uslijediti prilikom povratka u našu državu. Još jednom vas molimo u naše ime i imena naše nedužne djece da nas primite natrag i da nam pružite drugu priliku za novi život, ako ništa zbog maloljetne, nedužne djece. Spremne smo snositi posljedice naše greške, to je najmanji problem. Unaprijed Vam hvala i nadamo se da ćete nama i našoj djeci pružiti i omogućiti drugu priliku, jer ne postoji nijedna osoba na svijetu, a da ne pravi greške, pa bilo kojeg oblika. Još jednom, hvala”, napisala je 22-godišnja Sarajka.

hercegovina.info