Naslovnica Kultura Pred nama je još jedan val hladnoće i temperaturni šok

Pred nama je još jedan val hladnoće i temperaturni šok

Kao što se već pisalo i objavljivalo da zimi još nije kraj, u to ćemo se uskoro svi vi i uvjeriti.

Snažna anticiklona koja je bila pozicionirana nad, zapadnom, sjeverozapadnom, dijelom srednje i sjeverozapadne Europe donijela nam je gotovo proljetni ugođaj u veljači.

Spomenuta anticiklona će biti zaslužna i za neobično toplo vrijeme nad većim dijelom zapadne, srednje, jugozapadne, sjeverne i sjeverozapadne Europe i u danima pred nama, piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

I kako to inače uvijek i biva, dok je na jednoj strani toplo, atmosfera da bi uspostavila svoj balans na drugu stranu Europe šalje polarni zrak iz područja Sibira nad veliki dio istoka, jugoistoka, sjeveroistoka i juga Europe.

U ovakvim okolnostima bi potkraj petka i osobito tijekom vikenda vrlo hladan zrak stigao i nad veliki dio Balkana uključujući i našu regiju.

Pri tome se očekuje stvaranje ciklone nad Egejskim i Jonskim morem.

Razlika u tlaku između ove ciklone i anticiklone nad zapadnom i sjeverozapadnom Europom uzrokovati će snažna atmosferska strujanja uz podlogu.

Uz ovakvu sinoptiku svakako treba upozoriti na:

– Jak, olujni, povremeno orkanski sjeverni, sjeveroistočni vjetar i buru, osobito potkraj petka, noć na subotu i tijekom subote.

Pri tome su moguće štete na gospodarskim objektima i drveću. Također su mogući prekidi ili ograničenja u prometu, ponajprije na Jadranu, Hercegovini, Crnoj Gori, jugozapadnoj Bosni i Makedoniji.

– Veliki temperaturni šok dogoditi će tijekom vikenda, jer će temperature pasti za 10 do 15°C stupnjeva, a ponegdje će se mjeriti i za 20°C niže temperature zraka u odnosu na prethodne dane.

– Val hladnoće koji stiže tijekom vikenda donijeti će ponegdje i dvoznamenkaste minuse u regiji Balkana, tako da će pojedina područja Srbije, Bosne, Makedonije, i sjevera Crne Gore noću i ujutro mjeriti i do -15°C ponegdje i niže vrijednosti temperatura.

Negativnih predznaka u noćnim i jutarnjim temperaturama biti će ponegdje i u Hercegovini, zaleđu Dalmacije i priobalnim dijelovima Crne Gore.

– Povremene snježne oborine koje se očekuju potkraj petka, noć na subotu i tijekom subote u kombinaciji s jakim i olujnim sjevernim vjetrom uzrokovati će lokalnu pojavu snježne mećave i smetova, osobito u gorskim područjima Bosne i Hercegovine, Srbije i sjevera Crne Gore i Makedonije.

Brotnjo.info