Naslovnica Crna Kronika Ustavni sud odbio žalbu notornog vehabije Bilala Bosnića

Ustavni sud odbio žalbu notornog vehabije Bilala Bosnića

Bosnić se žalio na presude Suda BiH kojima je osuđen na ukupno sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Bilala Bosnića, neformalnog vođe vehabijskog pokreta u BiH, koji se žalio na presude Suda BiH. On je 2016. pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

Idu u Strasbourg

Bosnić je u apelaciji, koju je podnio advokat Adil Lozo, tvrdio da je postupak protiv njega bio nezakonit. Inače, uhićen je 2014. godine u akciji SIPA-e zvanoj „Damask 1“, nakon čega je i pritvoren. Kaznu služi u zeničkom zatvoru.

Odvjetnik Lozo rekao je jučer da će sada žalbu uputiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbouru.

– Ustavni sud selektivno je razmatrao žalbu. Osuđen je za navodnu radnju za koju dokazi nikad nisu ni izvedeni, ali to nije uzeto u obzir – kazao je Lozo.

Neutemeljeni navodi 

U apelaciji se tvrdilo i da obrani nije omogućeno da izvodi dokaze u vezi s islamskim učenjima i vjerovanjima te da je korišten arapski jezik bez prevoditelja, kao i „nezakonito pribavljeni dokazi“.

Ustavni sud, pak, stava je da su takvi navodi neutemeljeni i da Bosniću nije povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja, kao i da mu nije povrijeđeno pravo na slobodu misli, savjesti i vjere.

Bez prijevremene slobode 

Bosnić, kako je rekao Lozo, nema pravo ni da, nakon dvije trećine odslužene kazne, podnese zahtjev za izlazak na prijevremenu slobodu.

– Nedavno su promijenjeni propisi upravo kako se osobe koje su osuđene za ova djela ne bi mogle naći na slobodi – rekao je Lozo.

Hercegovački portal