Naslovnica Kultura FOTO: Predstavljena nova knjiga Veljka Barbieria ‘Veliki kuharski kanconijer’ u organizaciji Akademije...

FOTO: Predstavljena nova knjiga Veljka Barbieria ‘Veliki kuharski kanconijer’ u organizaciji Akademije Čapljina!

Na početku predstavljanja knjige Misijana Brkić-Milinković se obratila riječima: „Dame i gospodo, dobrodošli na promociju „Velikog kuharskog kanconijera”, gastronomskog remek dijela s više od 300 recepata.

“Veliki kuharski kanconijer” (Gastronomsko remek-djelo s više od 300 recepata) kruna je Barbierijevih napora na polju gastroliterature, u kojem na samo sebi svojstven način istražuje i promiče gastronomiju kroz iznimno zanimljive tekstove visoke književne razine. Svoje čitatelje i poklonike istinskih jela Barbieri vodi kroz pripovijesti i zgode iz svijeta kulinarike, praćene brojnim receptima, uz izvorne autorove fotografije te umjetničke slike i ilustracije u kojima gastronomija zauzima središnje mjesto.

Kako spojiti gastronomiju i vrhunsku literaturu? Na to pitanje još je jednom odgovorio poznati hrvatski gastronom i književnik Veljko Barbieri. Objavio je novu knjigu “Veliki kuharski kanconijer”.

“Uživanje u hrani znači uživanje u životu”, uvjeren je Veljko Barbieri koji nakon cijelog niza bestselera s područja gastro literature, romana u kojima kulinarstvo zauzima središnje mjesto, kolumni, televizijskih serijala, i u svojoj novoj knjizi promiče gastronomiju tekstovima visoke književne razine.

U više od tristo recepata i tu prepleće pripovijesti i zgode iz duge povijesti kulinarastva.

– Ovaj “Veliki kuharski kanconijer” je vjerojatno završetak mojih dugotrajnih istraživanja gastronomije ali uvijek u sklopu gastronomije, književnosti,čak i glazbe,a naročito likovne umjetnosti,koji se vežu uz gastronomiju.Dakle četiri dominantne umjetnosti u kojima se gastronomija ne želi pokazati da je samo umijeće nego da je doista umjetnost, kazao je Barbieri.

Mediteran i Jadran, kulinarski i mitološki svijet u srcu su i ove knjige. “Veliki kuharski kanconijer”, ako je suditi prema dosadašnjim Barbijerijevim uspješnicama, obećava književnu poslasticu za sve one koji kuhanje doživljavaju kao priču. Ali i – kao strast.

Kao pisac i gastropisac, Barbieri od 80-ih godina do danas surađuje s mnogim hrvatskim, talijanskim, njemačkim i slovenskim tjednicima i časopisima, a od njegovih kolumni nastale su brojne knjige i kuharice, koje su zabilježile veliki uspjeh i dobile značajne domaće i strane nagrade, među kojima se svakako izdvajaju one Gourmandove, zatim nagrada na sajmu knjiga u Barceloni za najbolju književnost o hrani (2003.) te nagrada za najbolju knjigu o gastronomiji Sredozemlja u Švedskoj (2005.).

Milica Pehar je dala svoj osvrt na književne pojmove koji se protežu kroz ovu knjigu nakon čega je Ana Miletić pročitala Maroevićev sonet.

Večer su obogatile i dvije maturantice, Antonela Soldo i Antea Dragičević, koje su pročitale su dio teksta koji je vodio autora pri pisanju ovog književnog djela, te Ana Miletić koja je pročitala Maroevićev sonet.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je muška klapa „Trebižat“ iz Trebižata izvedbom pjesama „Konobo moja“, „Odlazak – Tamo, tamo da putujem“ i „Moja Hercegovina“.

Dodajmo ovome kako je na Hrvatskoj radioteleviziji Barbieri godinama vodio svoj već kultni serijal o povijesti hrane kao povijesti civilizacije.

“Veliki kuharski kanconijer” knjiga je koju morate imati u svojoj biblioteci!

Hercegovački portal