Naslovnica Zanimljivosti Ništa od “objesi, Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj”: Padaju cijene...

Ništa od “objesi, Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj”: Padaju cijene smještaja u Dalmaciji

Turistička predsezona u Dalmaciji započinje uskrsnim blagdanima, do kojih je ostalo nešto više od mjesec i pol dana. Signali koji stižu s inozemnih tržišta nisu najbolji.

‘Nema mjesta panici’, zajednička je poruka turističkih djelatnika s kojima smo razgovarali. Jasno je da će ova turistička sezona biti lošija od zadnje dvije, tri godine, ali ne bi smjelo biti većih potresa.

Može se očekivati da će doći do smanjenja cijena smještaja. Najviše bi za tim mogli posegnuti privatni iznajmljivači, čiji se broj zadnjih godina rapidno povećao.

Siniša Topalović, direktor hrvatskog ureda konzultantske tvrtke Horwath HTL, mišljenja je kako će ovo biti godina otrežnjenja za domaći turistički sektor.

‘Najveći pad cijena očekujem u obiteljskom smještaju niže kvalitete, poglavito u objektima s dvije i tri zvjezdice. Oni su najzastupljeniji. Već prošle godine u srcu sezone u pojedinim regijama svaki treći krevet u privatnom smještaju bio je prazan. Ako se nešto značajno ne promijeni u ožujku, izgledan je i pad cijena u hotelskom smještaju, posebice niže kategorije’, mišljenja je Topalović.

Da je pred njima izazovna turistička sezona, svjesni su i mali iznajmljivači. Mirko Bulić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja, još prošle godine je najavljivao pad potražnje zbog buđenja konkurentskih destinacija na Mediteranu.

‘Najskuplji je prazan smještaj. Već takvo razmišljanje je dovoljno da cijene padaju same od sebe. Ljudi koji su nedavno ušli u ovaj posao i još se ne snalaze imat će problema s punjenjem apartmana. Osim toga, zadnjih godina kapaciteti obiteljskog smještaja su rasli svaki dan. U pojedinim destinacijama u godinu dana broj ležajeva je narastao i za više od 20.000. Ponuda je velika, potražnja pada i sve to vodi nižim cijenama’, naglasio je Bulić te se nije usudio prognozirati koliko će pojeftinjenje konkretno iznositi.

Kolika je razlika u cijenama između Hrvatske i Turske, kojoj je to najsnažnije oružje u borbi protiv konkurencije, pokazuje ova računica. Iznio ju je Selimir Ognjenović, vlasnik ID Riva Toursa za Večernji list.

‘Četveročlana njemačka obitelj 14-dnevno ljetovanje u Turskoj, all inclusive, u hotelu s četiri zvjezdice, s uključenim letom, može dobiti za 2700 eura. Za 14 dana odmora u Dalmaciji, vlastitim automobilom, treba im 3100-3200 eura. Za gorivo, cestarine i tunelarine treba im 500 eura, za apartman im dnevno treba najmanje sto eura, a za hranu i druge dnevne troškove otići će im uz maksimalno racionaliziranje još barem 1200 eura. Znači, najmanje 400 eura više nego da su krenuli u Tursku’, račun je Ognjenovića.

Brotnjo.info