Naslovnica Kultura Solistički recital Marijana Đuzela u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini

Solistički recital Marijana Đuzela u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini

Solistički recital Marina Đuzela na Klaviru u organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu AKADEMIJA Čapljina u sklopu ovogodišnjih “Dana sjećanja” održat će se 13.03.2019. s početkom u 19:00 sati u Crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini.

Pijanist Marijan Duzel (Imotski, 1990.) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu, gdje je u glazbenoj Skoli učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Cudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Dorda Stanettija.

U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohadao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usaršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara U Hrvatskoj je 2008. bio apsolutni pobjednik natjecanja Zlatko Grgošević, prvonagradeni na natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, a osvojio je i Grand Prix Lions kluba iz Rijeke. Godine 2009. s osvojenom drugom nagradom (prva nije dodijeljena) pobjednik je natjecanja EPTA-e u Osijeku.

Godinu dana kasnije osvaja Nagradu Grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, a u sezoni 2015./2016. dobitnik je Nagrade Darko Lukić na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu. Godine 2013. na 14. medunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, izmedu 259 kandidata plasirao se u polufinale medu trinaest najboljih natjecatelja te održao recial u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012. Do sada je nastupao uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te održao recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Svicarska, SAD, Tajland).

Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Glazbene večeri u Sv. Donatu, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Hvarske ljetne priredbe, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Koncerti u Eufrazijani i dr Održao je solistički recital u sklopu Masterclassa Ardea u Čapljini 2018., čiji je bio polaznik u klasi Prof. Olivera Kerna u prosincu 2018, hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je อuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Duzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena, R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Na repertoaru solističkog recitala naći će se sljedeće skladbe:

L. van Beethoven: Sonata br. 8 u c-molu, op. 13, “Patetična“

Grave – Allegro di molto e con brio
Adagio cantabile
Rondo. Allegrp

R. Schumann: Ulomci iz “Bunte Blätter“ op. 99

1. Nicht schnell
2. Sehr Rasch
3. Frisch
4. Ziemlich Langsam
5. Praeludium
6. Geschwindmarsch

D. Kempf: Melodija (Hommage à Bartók)

B. Bartok: Etida op. 18, br. 3

Rubato – Tempo Giusto – Rubato

F. Liszt: Totentanz za solo klavir, S. 525.

 

Marin Đuzel je održao solistički recital u sklopu Masterclassa Ardea Čapljina u prosincu 2018. polaznik u klasi Prof. Olivera Kerna.

Dobro došli! Ulaz slobodan!

Hercegovački portal