Naslovnica Kultura FOTO: U crkvi sv. Franje Asiškog održan solo recital Marijana Đuzela

FOTO: U crkvi sv. Franje Asiškog održan solo recital Marijana Đuzela

U sklopu ovogodišnjih,”Dana sjećanja” u Srijedu su Čapljinci i Čapljinke imali priliku uživati uz mladog pijanistu Marijana Đuzela iz Imotskog. Fra Mile Vlašić je pozdravio sve nazočne koji su prisustvovali ovom događaju u prepunoj crkvi svetog Franje Asiškog te je koncert započeo, a mladi Imoćanin je pozdravio sve okupljene njegovim skladbama u kojima je publika uživala.

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Duzel (liv lov e) adbi L nimijen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom sk an Beethovena, R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Pijanist Marijan Duzel (lmotski, 1990.) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu, gdje je u glazbenoj školi učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Dorda Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohadao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

U Hrvatskoj je 2008. bio apsolutni pobjednik natjecanja Zlatko Grgošević prvonagradeni na natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, a osvojio je i Grand Prix Lions kluba iz Rijeke. Godine 2009. s osvojenom drugom nagradom (prva nije dodijeljena) pobjednik je natjecanja EPTA-e u Osijeku. Godinu dana kasnije osvaja Nagradu Grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, a u sezoni 2015./2016 dobitnik je Nagrade Darko Lukić na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu. Godine 2013. na 14. medunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, izmedu 259 kandidata plasirao se u polufinale medu trinaest najboljih natjecatelja te održao recial u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.)

Do sada je nastupao uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonjski orkestar HRT-a, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te održao recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgja, ltalja, Njemačka, Svicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Glazbene večeri u Sv. Donatu, Glazbeni Zagrebu, Hvarske ljetne priredbe, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, K talija, Njemačka umjetnici oncerti Eufrazijani i dr. Održao je solistički recital u sklopu Masterclassa Ardea u Čapljini 2018., čiji je bio polaznik u klasi Prof. Olivera Kerna.

 

Hercegovački portal