Naslovnica Kultura Pučka hit komedija Rodijaci u utorak stiže u Čapljinu

Pučka hit komedija Rodijaci u utorak stiže u Čapljinu

Legendarna komedija Rodijaci koju izvode glumci HNK Mostar, Velimir Pšeničnik Njirić i Miro Barnjak odigrat će se u utorak 26. ožujka u Čapljini u kinu Mogorjelo s početkom u 20:00 sati.

Brojne izvedbe ove predstave do suza su nasmijale publiku diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe. Predstava govori o životu dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji žive i rade u Njemačkoj, s duhovitim dosjetkama, šalama, ali i često okrutnoj zbilji koja je aktualna i danas, što daje posebnu vrijednost komediji.

“Kakav je ovaj svijet? Kakvi smo mi to ljudi?” pitaju se rodijaci i daju odgovore prepričavajući zgode i nezgode koje su im se dogodile na radu u Njemačkoj i na odmorima u rodnom kraju.

Ulaznice po cijeni od 10KM mogu se kupiti u Gradskoj knjižnici svakim radnim danom od 8 do 16 sati i na blagajni kina neposredno prije predstave.

U ovoj jednosatnoj komediji s dva lica, Stipana i Matišu glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji potpisuje scenarij i režiju.

Gastarbajteri  na duhovit način oslikavaju vrijeme u kojem živimo i razdoblje rata koje je iza nas, kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji na pola nepismeni, bez znanja, rade u Njemačkoj.

A događanja počinju kada jedan od njih dvojice dobiju odbijenicu za penziju.

Radnja se događa u zapuštenoj gastarbajterskoj sobici negdje u Njemačkoj.

Odlična i duhovita predstava,od prve scene kod gledatelja izaziva smijeh, pa do kraja,dok se zastor ne spusti.

Nema naroda koji nema svojih nevolja, što bi rekao Kikaš, niti ima čovjeka bez muka, kaže scenarista i redatelj Velimir Pšeničnik Njirić.

Miro Barnjak koji glumi Stipana kaže kako su se na predstavu odlučili jer je to glumačka predstava.

U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovom talentu i zanatu, njegovom osjećaju za publiku, njegovom šarmu i iskustvu, rekao je Barnjak.

Kaže kako izvedbu glumaca i predstavu gotovo jednako dobro s pozitivnim emocijama reagiraju svi, od djece pa do staraca, neovisno o školskom obrazovanju i pripadnosti ovim ili onim društvenim statusima ili skupinama.

Glumci kažu kako su se na samostalni projekt odlučili najviše iz razloga jer im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji te iz razloga jer su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.

„Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju!“ zaključuju glumci u predstavi Rodijaci.

Hercegovački portal