Naslovnica Društvo Franjevac dobio nagradu za najboljega nastavnika na svijetu za 2019.

Franjevac dobio nagradu za najboljega nastavnika na svijetu za 2019.

Godišnja Svjetska nagrada za najboljega nastavnika ove je godine pripala kenijskomu franjevcu i profesoru fra Peteru Tabichiju. Svečana dodjela nagrade upriličena je 24. ožujka u Dubaiju, u nazočnosti najviših državnika te zemlje. Svečanost je vodio hollywoodski glumac Hugh Jackman, a za ovogodišnju nagradu bilo je nominirano više od 10,000 nastavnika iz 179 zemalja svijeta. Nagradu dodjeljuje svjetska dobrotvorna zaklada Varkey iz Londona.

Profesor fra Peter Tabichi nastavnik je u jednoj srednjoj školi selu Pwani u kenijskoj dolini Rift, gdje 95 % učenika živi u siromaštvu. U takvoj su okolini česte ovisnosti o drogama i vanbračne trudnoće mladih djevojaka. Svjetski mediji, za razliku od većine naših domaćih medija, s pravom naglašavaju kako Peter nije običan nastavnik, nego je on i franjevac svećenik koji 80 % svoje plaće daje za projekte razvoja lokalnoga društva. Prenosi mještanima znanje o sjetvi poljoprivrednih kultura koje su otpornije na sušu, a u školi predvodi vannastavnu aktivnost naziva Peace Club ili Društvo za mir u kojemu okuplja sedam različitih etničkih skupina kako bi stvorio jače društvo. Započeo je i rad oko školskoga društva za znanost. Prošle, 2018. godine njegovi su učenici pobijedili najbolje škole u državi na državnom natjecanju iz znanosti i tehnike. Profesor i franjevac Peter Tabichi snažno utječe na produktivnost i samouvjerenost svojih đaka i odgaja ih za život. On sam govori da bi – za dobroga nastavnika – trebalo više činiti, a manje govoriti.

Nagrada za najboljega nastavnika i ove godine iznosi 1,000,000 američkih dolara. No profesor fra Peter i ranije je govorio kako nije važan novac. Gotovo svi njegovi učenici dolaze iz siromašnih obitelji. Nagrađeni 36-godišnji franjevac iz Kenije zasigurno će i ovaj iznos donirati za dobrobit svojih učenika. Već su mu čestitali kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta i brojni svjetski mediji poput renomiranih medijskih kuća BBC i The Guardian.

Napominjemo da su iz zemalja okruženja dvije profesorice ušle u krug 40 najboljih nastavnika za ovogodišnju nagradu. To su Katarina Veljković iz OŠ Kragujevac (Srbija) i Liljana Luani iz škole Pasho Vasa u Skadru (Albanija). Sličnu nagradu na razini Bosne i Hercegovine dodjeljuju Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika. Od 157 nominiranih u kategoriji srednjoškolskih nastavnika našao se franjevac Bosne Srebrene fra Franjo Radman, profesor informatike i sociologije u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Svjetlo riječi