Naslovnica Kultura FOTO: Književna večer s admiralom Davorom Domazetom – Lošom u Čapljini

FOTO: Književna večer s admiralom Davorom Domazetom – Lošom u Čapljini

U organizaciji Centara za obrazovanje i kulturu Akademije Čapljina u Galerij TAU održano je predstavljanje knjige “Admiralovi zapisi – O pobjedi i ljubavi” hrvatskog admirala Davora Domazeta – Loše.

 

U programu je sudjelovao fra Andrija Nikić, predsjednik HKD Napredak Mostar koji se također obratio okupljenima, dok je u glazbenom dijelu nastupila muška klapa ”Trebižat” iz Trebižata koja je nakon uvodnih riječi fra Mile Vlašića izvela pjesmu “Croatio, iz duše te ljubim”.

Knjiga je posvećena dvadesetoj obljetnici vojno-redarstvene akcije “Oluja” u Republici Hrvatskoj, koja je simbol hrvatske pobjede i opstojnosti u teškoj vojnoj, političkoj i diplomatskoj bici nad srpskom okupatorskom vojskom. Posvećena je i 300. obljetnici slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske.

Knjiga admirala Davora Domazeta Loše “Admiralovi zapisi” ima šest stotina stranica i sadrži brojne dokumente koji su prvi put dostupni javnosti. Autor knjige admiral Davor Domazet Lošo naglašava kako nas ovo štivo uči da se za istinu uvijek vrijedi i treba boriti. Knjiga admirala Domazeta prošle je godine proglašena najboljom o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj.

Davor Domazet-Lošo je sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata. 1992. je, uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Neki od glavnih vojnostrateških uspjeha Domazetovih obuhvaćaju planiranje većih operacija HV, kako u Hrvatskoj, tako u BH (Operacija Bljesak, Operacija Oluja, Operacija Južni potez), a i razbijanje protivničkih obavještajnih struktura, te prodor u protivnički tabor (vjerojatno najspektakularniji je primjer prisluškivanja Miloševićau njegovu beogradskom sjedištu.)

Hercegovački portal