Naslovnica Zanimljivosti Mještani o Titovoj vili u Lici: ‘Niđe nije bilo takvog kurveraja i...

Mještani o Titovoj vili u Lici: ‘Niđe nije bilo takvog kurveraja i pijanki’

Najpoznatiji svjetski bravar i bonvivan Josip Broz Tito imao je u bivšoj državi mnoštvo rezidencija i skloništa. Ipak, najimpozantnije objekte ove namjene dao je sagraditi u Lici: podzemni aerodrom i atomsko sklonište u Željavi i vilu Izvor na Plitvičkim jezerima.

 

U oba objekta “skresano” je novca dovoljnog da se tada sagradi auto-cesta s četiri vozne trake od Triglava do Đevđelije. Dok je sklonište za ljude i vojne zrakoplove bila sila betona ugrađenog sa istočne strane planine Plješevice s kolopletom hodnika, Izvor je postao najluksuznija Titova rezidencija i simbol rasipanja novca za ostvarenjem njegovih hedonističkih poriva. Rezidencija koju je najmanje koristio Tito.

Vila je građena od 1948. do 1953. godine, najviše “golim rukama” tisuća robijaša iz 2. svjetskog rata. Dovodili su ih iz Lepoglave, a kasnije su “ruku dale” i žrtve Informbiroa s Golog otoka. Zdanje je imalo tajno ime “Vila 99” jer je prilikom njezine gradnje tamo poginulo ili umrlo 99 robijaša.

Ondje su više od Tita boravili Jakov Blažević, Edvard Kardelj, Vladimir Bakarić, Aleksandar Ranković, generali JNA na čelu s Đokom Jovanićem i ostali drugovi iz CK SKJ. Odsjedali su inkognito i neki strani državnici.

Mještani okolnih sela i danas su nepovjerljivi prema novinarima. Iako su to danas vremešni ljudi, svaki razgovor počinje s “nemoj me slikat’ niti pisati moje ime”. Strah u kosti su im još u njihovoj mladosti satjerale tajne službe, UDBA, KOS, milicija… Djed Mile rezolutno tvrdi da takvog uživanja, kurveraja i pijanki “valjda niđe nije bilo”.

“Znali smo kada će biti velike zabave. Dovozili su osoblje autobusima sa zamračenim staklima i to po noći da ne znaju kuda ih dovoze. Bili su to kuhari, konobari, sobarice, muzičari i kurve. Mi nismo po danu tada smjeli puno dalje od kuća. U svakom je grmu bila milicija. Noću se čuo smijeh i muzika. Znali smo kada Tito nije tamo jer su onda ‘ugledni drugovi’ znali naokolo šetati s kurvama.

Tito to nije dopuštao i sve što se događalo, događalo se u vili. Kad je počeo ovaj zadnji, nesretni rat onda se milicija Mile Martića takmičila ‘ko će više krasti. Tito im je svima odjednom postao – ustaša! A od ustaše treba sve pokrasti i razbiti. Poseban su ‘pik’ imali na Titove odaje. Sve su razbili ili odnijeli. Svađali su se ‘ko će od njih sjediti u Titovoj kožnoj fotelji”, priča djed Mile, pomno pazeći da ne uleti u kadar foto-aparata.

 

Novi list