Naslovnica Crna Kronika U BiH deportiran opasni terorist koji je boravio na sirijskom ratištu, pomoć...

U BiH deportiran opasni terorist koji je boravio na sirijskom ratištu, pomoć pružila i Vlada SAD

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da se osumnjičeni I.Ć. (1995), koji se tereti za kaznena djela organiziranje terorističke grupe (čl.202d) protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl. 162b) i terorizam (čl.201.) Kaznenog zakona BiH nalazi u pritvoru.

Navodi se da su njegovo uhićenje i transport uslijedilo u skladu sa međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196) , koje se Bosna i Hercegovine obvezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

“Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužiteljstvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela Organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d st. 2. u vezi sa članom 201. KZ BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162 b st. 2) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom – Terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

terorist_bosanac.jpg

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH i protiv njega je doneseno rješenje o određivanju pritvora te su ga službenici Sudske policije Suda BiH sproveli u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Protiv njega će biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.

“Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

abcportal