Naslovnica Društvo Gotova je stvar! Poznato je ime novog Hercegovačkog biskupa. Neka je BOŽE...

Gotova je stvar! Poznato je ime novog Hercegovačkog biskupa. Neka je BOŽE i neka je RADOŠ

Gotova je stvar! Poznato je ime novog Hercegovačkog biskupa. Neka je BOŽE i neka je RADOŠ pa taman ne bio naš fratar i ČAPLJINSKA LEGENDA.

Novi Hercegovački biskup je svećenik đakovačke biskupije Vlč. Bože Radoš čije je porjeklo iz Tomislavgrada. Bliski rođak bivšeg međugorskog župnika fra Branka Radoša. I kako rekosmo neka je BOŽE RADOŠ pa taman ne bio naš fratar i ČAPLJINSKA LEGENDA.

Vlč. Bože Radoš je rođen 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku pa je Bože, nakon što je završio sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo filozofsko-teološki studij u Đakovu, gdje je diplomirao 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije.

Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u Osijeku te 1991. godine započeo postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti”. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan na službu duhovnika u đakovačkoj Bogosloviji, koju obnaša sve do sada. Uz to, u Nadbiskupiji obnaša službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. je kanonik Đakovačko-osječke nadbiskupije i u više navrata bio je član Prezbiterijalnoga vijeća.

Duhovni je asistent đakovačke sekcije Udruženja hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa „Vjesnik”, a od 2013. godine i član Nadzornog odbora za Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao hodočašća u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu predaje: duhovnu teologiju, duhovnost Novoga Zavjeta, duhovnost Staroga Zavjeta, život i duhovnost prema svetom Pavlu, uvod u kršćansku meditaciju, misiologiju i praksu pastoralnoga vodstva. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova u kršćanskoj duhovnosti.

Kongregacija za kler imenovala je dekretom od 28. travnja 2016., vlč. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije na službu rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Hercegovački portal