Naslovnica Zanimljivosti Bijeli kit kojeg su optužili da je ruski špijun ponovno u središtu...

Bijeli kit kojeg su optužili da je ruski špijun ponovno u središtu pozornosti

Bijeli kit beluga, kojeg su u ponedjeljak kod otoka Ingøyja u komuni Finnmark na krajnjem sjeveru Norveške u Sjevernom ledenom moru uočili ribari te koji je naknadno etiketiran kao mogući ruski špijun, odbija napustiti norvešku luku Hammerfest, piše The Washington Post.

Djelatnik norveške državne agencije za ribarstvo Jorgen Ree Wiig u četvrtak je za The Washington Post rekao da je beluga bila prva stvar koju je toga dana vidio kroz prozor svog patrolnog broda. Dodao je da je kit tijekom proteklih tjedan dana plivao svega 25 nautičkih milja te da je uglavnom uživao u druženju s ljudima. Wiig kaže da im je dopustio da ga maze po nosu. “Ta se vrsta inače tako ne ponaša”, objašnjava Wiig.

Podsjećamo, belugu su prošlog tjedna uočili ribari u Sjevernom ledenom moru. Rekli su da je kit veselo plivao oko njihovog broda, uzimao ribu iz njihovih ruku, izvodio trikove te da su ga mazili. Norveški ribari otac i sin primijetili su da oko vrata ima privezanu kameru. Ronilac je intervenirao i s kita skinuo malenu GoPro kameru. Na remenu na kojem je bila pričvršćena kamera uočen je natpis: “Oprema Sankt Petersburga”.

Norvežani su rekli da kit nije njihov, ruski znanstvenici također su rekli da beluga nije njihova. Norvežani su potom ustvrdili da je odbjegla beluga “vlasništvo” ruske mornarice stacionirane u luci Murmansk. Ruska mornarica te navode nije komentirala, a ruski su mediji u ponedjeljak izvijestili da je priča o kitu špijunu pretjerana. Profesor norveškog morskog instituta iz Tromsøa rekao je da je to vjerojatno dresirani kit iz Murmanska, odakle često pobjegnu te u potrazi za hranom plivaju uz norveške ribarske brodove.

Wiig kaže da norveški državni dužnosnici trenutno razmatraju što napraviti s kitom. “Jedna mogućnost je da belugu prebacimo u utočište na Islandu. Izglednije je da će preživjeti ako ga preselimo”, dodao je.