Naslovnica Sport VIDEO: Messijev je gol već viđen, zabio ga je Baka Slišković

VIDEO: Messijev je gol već viđen, zabio ga je Baka Slišković

Cijeli nogometni svijet još se jednom, opravdano, naklonio argentinskom čarobnjaku Lionelu Messiju koji je bombom sa 28 metara probušio Liverpoolova golmana Alissona Beckera i iz slobodnog udarca postigao gol o kojemu će se pričati i za sto godina.

 

Međutim, mi smo u Splitu takav gol već vidjeli i o njemu pričamo već sto godina. Bio je to gol nogometnog genijalca Blaža Bake Sliškovića, koji je 6. studenog 1985 u uzvratu drugog kola Kupa UEFA protiv Torina “užga” poljudsku ljepoticu na kojoj se, kao u košnici, natiskalo pedeset tisuća ljudi. U prvoj utakmici u Torinu rezultat je bio 1:1 i Hajduk je imao realne izglede za plasman u treće kolo. I počela je utakmica protiv Torina dobro…

Hajduk je poveo golom Asanovića u 2. minuti, da bi u 15. minuti izjednačio iz jedanaesterca Brazilac Junior. No, taj rezultat na semaforu nije dugo stajao, za to se pobrinuo Baka. Došla je 29. minuta i Poljud je eruptirao poput Vezuva. Na oko 35 metara od gola Silvana Martine, golmana Torina, napravljen je prekršaj i slobodni udarac je odlučio izvesti Baka, a tko bi drugi? Čovjek je namjestio balun, udaljio se nekoliko koraka od njega i potegnuo.

Balun je uletio u lijeve rašlje Martine. Poljud je proključao, a Baka, vjerojatno ni sam svjestan da je pogodio s “pola kilometra”, dao se u trk po terenu. Taj gol “kopirao” je Messi, 34 godine kasnije, s manje udaljenosti i u suprotne rašlje od onih Bakinih. Konačan rezultat 3:1 i prolazak u treće kola Kupa UEFA Hajduku je osigurao Zlatko Vujović iz penala.

To Bakino čudo od gola može se vidjeti na YouTubeu i svjedok je vremena koji pokazuje kako je prije 34 godine nogometnim terenima trčao “Messi prije Messija”.

– Kako se ne bih sjećao tog gola. Mislim da je na Gudelju bio napravljen faul i ja sam uzeo loptu kako bi izveo taj slobodnjak. Do lopte je došao i Aljoša Asanović, htio je pucati jer mu je kao ljevaku možda i bolje odgovarala ta pozicija. Rekao sam mu da pusti mene, imao sam predosječaj da ću pogoditi. I tako sam pucao ja, a Aljoša se malo bio i naljutio na mene zbog toga – kazuje nam Baka.

Kako je na Poljudu jako puhalo, Baka je želio loptu udariti tehnički što je bolje moguće.

– Htio sam izvesti savršen udarac jer sam znao da će lopta biti nošena burom i da joj ne treba velika snaga. Potrebna je bila dobra tehnička izvedba, a ne snaga. Tako je i bilo… Odsjela je u rašlje, a mojoj sreći nije bilo kraja. Bio sam sretan što sam pogodio kako sam zamislio – kazuje Baka.

Za kraj smo ga pitali tko je bolji, Ronaldo ili Messi.

– To je kao da uspoređujete kruške i jabuke, različiti su tipovi igrača. Ali, ako moram birati, rekao bih Messi. Tehnika je na njegovoj strani. Bolje prima loptu i oslobađa je se, bolje izvodi slobodne udarce, bolji mu je pregled igre i dupli pas – kazuje Baka.

Jedan od onih koji je na poljudskom travnjaku te čarobne noći svjedočio čudu od gola bio je Bakin suigrač Branko Miljuš, jedan od najboljih lijevih bekova tog vremena u Europi, koji je među prvima pohitao u zagrljaj da mu čestita.

– Baka je bio toliko napaljen na toj utakmici da me ništa od njega nije moglo iznenaditi. Poslije gotovo svakog treninga je ostajao i vježbao slobodnjake i kornere, nije čudo da je pogodio. Doveo je te udarce do savršenstva. Da je Baka živio spartanski, kako danas žive Messi i Ronaldo, ne bi između njih bilo razlike. Samo, on je bio boemski, uživao u životu i u utakmice bi ulazio sa pedeset-šezdeset posto svojih mogućnosti, dok ova dvojica u svaku ulaze sa 110 posto. Ma, bio je Messi prije Messija – zaključuje Miljuš.

Za kraj napomena, Baka je davao golove i iz kornera…

 

Slobodna Dalmacija