Naslovnica Zanimljivosti Nakon što su mu krivolovci ubili majku mali medvjedić se spustio u...

Nakon što su mu krivolovci ubili majku mali medvjedić se spustio u selo i tražio pomoć

Brda oko naselja Gunjani, koje se nalazi u općini Kruševo u blizini Tarčina, prirodno su stanište nekoliko vrsta divljih životinja. Ipak, mještani Gunjana nisu ni sanjali da će se jednog dana brinuti o mladunčetu medvjeda koje se spustilo u selo nakon što je ostalo bez majke.

“Prije četiri dana mali medvjed je sišao u naselje i bukvalno tražio našu pomoć. Nahranili smo ga i vratili u šumu, međutim, opet se vratio. Pretpostavljamo da su mu majku ubili krivolovci”, kaže nam jedna mještanka.

Situacija je nesvakidašnja, ljudi različito reagiraju, a činjenica je da niko ne želi preuzeti odgovornost. Jedna obitelj pokazala je više hrabrosti nego ostali i sklonila mladunče medvjeda u svoje dvorište.

“Zvali smo veterinara koji nam je rekao da je riječ o dvomjesečnoj ženki. Nazvali smo je Maša, a hranimo je kozijim mlijekom i medom. Već nam je prirasla srcu, bojim se da se ne vežemo još više, mada znamo da je ne možemo zadržati”, rekla nam je obitelju čijem dvorištu medvjedica Maša trenutno boravi, piše klix.ba

Želja im je da joj nađu sigurno utočište, kažu nam i otkrivaju da su im se već javljali trgovci životinjama.

“Nama je jedino bitno da Maša bude dobro, nećemo je prodavati nikome”, poručuju.

Trajno utočište za medvjedicu Mašu još uvijek nisu pronašli, a stav uprave Pionirske doline još uvijek čekaju. Nadu im daje i Udruženje Kuterevo iz Hrvatske koje se bavi zbrinjavanjem mladunaca medvjeda za koje postoji opravdana sumnja da bez majki u prirodi ne bi preživjeli, a koje je već pokazalo interes za medvjedicu Mašu.

U većini zemalja medvjedi su zaštićena i ugrožena vrsta, a njihova prirodna staništa uglavnom su pod nadzorom države. U isto vrijeme, BiH nema prihvatilište, udruženje niti instituciju koja brine o medvjedima i drugim divljim životinjama. Prema Članu 29. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, ako je pronađena divlja životinja, higijenski servis obavezan je najbližem lovačkom društvu podnijeti zahtjev za njeno vraćanje u prirodu ako je to moguće, u suprotnom, životinja se predaje najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje. Ukoliko ni zoološki vrt nije u mogućnosti da primi životinju, ona se usmrćuje. Naši sugovornici se nadaju da Mašu čeka dug život u sigurnom okruženju.

abcportal