Naslovnica Politika Trump Orbánu: Svaka čast, odlični ste u obrani kršćanskih vrijednosti

Trump Orbánu: Svaka čast, odlični ste u obrani kršćanskih vrijednosti

Poštuje ga cijela Europa. Možda je poput mene malo kontroverzan, ali to je u redu. Napravili ste dobar posao i održali svoju zemlju sigurnom – rekao je Trump.

 

Osebujan je bio susret dvojice predsjednika čelnika. Pogotovo kada je o migrantima riječ. Jedan bi na svojoj granici podigao zid, a drugi je već poodavno postavio nešto što se u nas zove žilet-žica.

Dočekao je tako američki predsjednik Donald Trump mađarskog premijera Viktora Orbána kao vođu koji je svoju zemlju održao sigurnom pa ga zbog toga sada “štuje cijela Europa”.

“Zemlju održao sigurnom”
– Viktor Orbán napravio je nevjerojatan posao na toliko različitih načina – rekao je Trump novinarima prije nego što se susreo s mađarskim premijerom. Dodao je kako zna da se radi o tvrdom čovjeku, no kojega poštuju zbog stava prema migrantima i “obrani kršćanskih vrijednosti”. – Poštuje ga cijela Europa. Možda je poput mene malo kontroverzan, ali to je u redu. Napravili ste dobar posao i održali svoju zemlju sigurnom – rekao je Trump.

Doček je bio iznimno topao, a raspravljalo se o europskoj problematici, NATO-u, energetici i trgovini. Dvojica političara dijele dosta toga, nejasan je njihov odnos s Rusijom, odnosno ne pokazuju prema probuđenom medvjedu takav animozitet kakav bi se možda očekivao. Od Putina manje im je simpatična Europa, a ni NATO nije baš oblikovan po njihovu ukusu.

– Kada vidite neke probleme koje imaju u Europi, a oni su doista golemi, to je zato što se ponašaju drugačije od mojeg gosta premijera – rekao je Trump. Orbánu je susret s Trumpom, dva tjedna prije europskih izbora te kada je pod velikim pritiskom svojih kolega u Europskim pučanima, dobrodošao.

– Moram istaknuti da sam ponosan jer čvrsto stojimo uz Sjedinjene Države u borbi protiv ilegalne migracije, terorizma, ali i u zaštiti i pomoći kršćanskim zajednicama širom svijeta – rekao je Orban.

Prosvjed Demokrata
Orbánov posjet izazvao je prosvjede demokrata. Odnosi Amerike i Mađarske pod Orbánom u vrijeme Baracka Obame bili su na prilično niskoj razini, Obama je, naime, prozivao Orbána zbog kršenja građanskih i novinarskih sloboda. Pojavom Donalda Trumpa situacija se promijenila jer se Viktor Orbán prepoznao u retorici novog američkog predsjednika koja je izrazito protumigrantski nastrojena. Oštriji kritičari javno nazivaju Orbánov posjet pogreškom isto kao što je to bio i posjet Erdoğana i Al-Sisija, koji odobrava Orbánovo narušavanje demokracije.

Grude.com