Naslovnica Najave BESPLATNO ZA BLEIBURG! Evo gdje vas čekaju autobusi

BESPLATNO ZA BLEIBURG! Evo gdje vas čekaju autobusi

Komemoracija u povodu 74. godišnjice blajburške tragedije održat će se u subotu, 18. svibnja 2019., na Blajburškom polju u Austriji.

 

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu zajedničko Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Počasni bleiburški vod, kao i proteklih godina, osigurao je besplatan prijevoz hodočasnika autobusima iz Zagreba u Bleiburg.

Polazak je od 5 do 6 sati s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Grad Đurđevac također organizira odlazak u Bleiburg, i to sada već možemo nazvati tradicijom s obzirom na to da se iz toga grada već godinama besplatno putuje na komemoraciju.

Đurđevac je organizirao prijevoz autobusom na dan obilježavanja s polaskom u 4 sata s Trga svetog Jurja, te se ovim putem pozivaju svi zainteresirani građani za put u Bleiburg da pravovremeno rezerviraju svoje mjesto u autobusu prijavom na porti Grada Đurđevca ili na broj telefona 811-052 do 18. svibnja u vremenu od 8 do 16 sati.

Hrvatski časnički zbor grada Orahovice i Hrvatski domobran – Udruga ratnih veterana Hrvatske, ogranak Orahovica, već niz godina, u suradnji s drugim braniteljskim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata Orahovice, organiziraju odlazak mještana bivše općine Orahovice autobusom u Bleiburg.

Hrvatski časnički zbor grada Orahovice organizirao je prijevoz za 45 osoba, kotizacija po osobi iznosi 30 kuna. Svi zateresirani mještani za odlazak u Bleiburg mogu se upisati u Knjižari i papirnici Libra Orahovica do 17. svibnja do 15 sati. Polazak autobusom iz Orahovice za Bleiburg planiran je 18. svibnja ispred Hotela “Dukat” Orahovica u 2 sata.

Iz Petrinje će se isto tako moći besplatno odvesti na komemoraciju u Bleiburgu. Treba zahvaliti predsjedniku Udruge Domobran Mirku Putriću koji nam je rekao kako će autobus zainteresirane građane čekati u 5 sati pored parka na autobusnom kolodvoru.

S obzirom na to da je na samom prostoru komemoracije dopušteno isključivo crkveno obilježje i službena hrvatska zastava, sve ostale zastave, poput vojničkih, zabranjene su, a one koji ih budu nosili austrijska će policija kazniti.

Na naš upit HOS-ovcima idu li ove godine organizirano na Bleiburg, Damir Markušodgovorio je kako oni uvijek idu svojim privatnim vozilima.

Program komemoracije:

– 11 sati: molitva kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu
– 11.20 sati (okvirno): kretanje procesije od groblja u Unterloibachu prema Blajburškom polju
– 12 sati: početak službenog dijela komemoracije na Bleiburgu uz izravan prijenos na HRT-u
– 12.05 sati: sveta misa
– 13.35 sati: molitva za žrtve Blajburške tragedije islamske vjeroispovijesti
– 13.45 sati: polaganje vijenaca
– 14 sati: odjavna riječ glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše