Naslovnica Kultura FOTO: Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje

FOTO: Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje

Posušje je u četvrtak 30.svibnja, svečano i dostojanstveno obilježava dan svojih branitelja.
Prigodan program započeo je u posljepodnevnim satima služenjem Svete mise u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM u Posušju koju je predvodio župnik župe Poklečani fra Marinko Leko.

Prethodno su članovi Organizacijskog odbora i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje, uz prigodnu molitvu, zapalili svijeće pred spomen obilježjem skupini Fenix 72.

Nakon Svete mise i formiranja kolone, od spomenika fra Grgi Martiću, preko dvije najduže posuške ulice, do Trga hrvatskih branitelja, uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi. I ove godine mladi iz naše općine nosili su ratne stjegove postrojbi, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske BiH. Mimohodu su se pridružili i branitelji, članovi njihovih obitelji, mladi i stari žitelji Posušja, kao i gosti. Zamjetno je da ovaj događaj svake godine okuplja sve više i više ljudi.

Na Trgu je svečanost nastavljena intoniranjem himne svih Hrvata, molitvom i minutom šutnje kojom je odana počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima.

Potom su zajednički, pred spomen obilježjem, vijence položili i svijeće zapalili načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana branitelja prof. Ante Kovač, ispred hrvatske komponente OS BiH brigadir Zdravko Rezo, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata sa svih razina.

– Kao domaćin, ispred Organizacijskog odbora, prvi se obratio načelnik Branko Bago. Nakon upućenih pozdrava svima nazočnima na današnjoj svečanosti, Bago se osvrnuo na značenje datuma 30. svibnja za hrvatski narod. „Čvrsta datumska veza hrvatskog naroda u RH i BiH kroz 30. svibnja je bila u najtežim trenutcima uspostavljena, njegovana i održavana kao Dan svehrvatske državnosti. Kao sto je pokušana ta veza između našeg naroda u RH I BiH biti prekinuta, tako se isto nasrtalo i na ovaj datum. Naša županija Zapadnohercegovačka to nije dozvolila te je ovaj datum još 2004. godine proglasila službeno, Danom svehrvatske državnosti te neradnim danom, a Općinsko vijeće općine Posušje od prošle godine, 30. svibnja je službeno proglasilo Danom branitelja Posušja. Još jednom hvala svima koji su pomogli da pokrenemo ovaj Dan i ovaj događaj, predstavnicima crkve koji su nas čvrsto podrzali u tome, vjećnicima koji su jednoglasno izglasali taj prijedlog, i svima vama koji se iz godine u godinu sve više uključujete u ovu organizaciju i dolazite u sve većem broju, a pogotovo našoj mladeži, studentima, srednjoškolcima kao i osnovnoškolcima te time daju jedno novu svježinu i oplemnjuju ovu svečanost.

Načelnik Bago je još rekao kako današnjim događajem započinje već sada nadaleko poznata manifestacija Posuško lito. A zašto današnjim danom? Kazao je kako je poruka jasna – da nije bilo naših branitelja, nebi bilo ni nas ovdje kao ni Posuskog lita.

U nastavku programa, nakon svečanog dijela, uslijedio je uručenje nagrada za najbolje literarne i likovne učeničke radove na natječaju „Da se ne zaboravi“, kulturno-umjetnički program te druženje branitelja, gostiju i žitelja Posušja.

Na kraju donosimo prigodan tekst povodom današnjeg Dana branitelja kojeg je napisala Josipa Milas, a kojeg svakako vrijedi pročitati!

– Neke sijede glave će prošetati ulicama našeg grada. Umorni i ponosni na svoju domovinu, zbog koje su ostavili najljepši dio života na opasnim terenima. Misu će posvetiti svojim prijateljima kojih odavno nema. Nisu se vratili doma. Njihovi zagrljaji sa najbližima ostali su zauvijek nepotpuni. U očima im zato vidiš bol, strahove i tugu. Zapalit će svijeću na trgu, kraj spomenika onih koji im godinama već nedostaju. I danas im je teško pričati o tome. Jer to boli. To je tema o kojoj se šuti. O kojoj šute i kada bi najradije sve isplakali nekome tko razumije. Prepoznaješ li te sijede glave? Dok šetaju našim gradom, uz zvukove domoljubne glazbe, dok međusobno pričaju o prošlosti što ih veže, jer jedan drugog najbolje razumije. Ti im pruži ruku. Oni su heroji znaš! Da ih nije bilo tada, tko zna što bi danas bilo s nama. Tako izgledaju heroji. Bez plašta su, bez mača, bez neke posebne moći. No, oni imaju puno više. Srce. Srce junačko. Ispod tih umornih očiju, dlanova, šala ispričanih da se nešto ispriča, istinski su heroji. Junaci. Pobjednici. Ili možda najbolja rečenica bi bila, najveći ljubitelji domovine. Danas će mnoga lica prošetati našim ulicama. Zbog ljubavi, prijatelja kojih više nema, zbog sebe. Zaplješći im i reci hvala. Hvala što ste dali svoju mladost za današnju Hercegovinu i Posušje. Hvala što vam nije bilo teško mjesecima i godinama odlaziti, ne znajući da li ćete se ikada više vratiti živi i zdravi. Hvala za hrabrost. Bog Vas blagoslovio i čuvao! Danas je Vaš dan. Trebao bi biti češće, jer više od ikoga zaslužujete. Sretan Vam vaš dan, dan istinski heroja bez plašta.

Grude.com/Općina Posušje