Naslovnica Crna Kronika Zoran Mamić ostaje u klubu koji je opljačkao. Bit će direktor Dinama

Zoran Mamić ostaje u klubu koji je opljačkao. Bit će direktor Dinama

DINAMO će sutra u Maksimiru svečano predstaviti Zorana Mamića, gazdinog brata, s kojim je u tandemu taj klub opljačkao, prema presudi hrvatskog pravosuđa, za barem za 116 milijuna kuna.

Zoran Mamić je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, dok je Zdravko pobjegao u Hercegovinu od izdržavanja zatvorske kazne koja je u njegovom slučaju aktivirana prije pravomoćnosti jer je kažnjen s više od pet godina zatvora.

Iako je opljačkao Dinamo, Mamić ostaje u klubu i od sutra će na posao dolaziti kao direktor kluba.

Obitelj Mamić godinama je krala gradski klub putem transfera igrača i off shore kompanija, tvrdi USKOK koji je protiv Mamića vodio tri istrage i zatražio međunarodnu pravnu pomoć u Švicarskoj. Procjenjuju da su Mamići iz kluba izvukli više od 300 milijuna kuna. Nedavno je protiv Zorana, Zdravka te njegovog sina Marija potvrđena i druga optužnica zbog udruživanja u zločinačku organizaciju za pljačku Dinama, a pokrenut je postupak za izručenjem Zdravka Mamića.

Istovremeno, najviša tijela Dinama ne priznaju presude protiv Mamića, tvrde da njihov klub nije opljačkan i odriču se milijuna koji su dokazano izvučeni iz kluba. Mirko Barišić, čovjek kojeg godinama zovu predsjednikom kluba, tvrdi kako je Dinamo zapravo dužan Mamiću te da on ima još mnogo svog novca u Maksimiru.

Nakon pročišćavanja ureda u Maksimiru i odlaska Tome Svetine i Tomislava Marčinka Dinamo je ostao bez čvrste ruke. Krešimir Antolić je operativac i bivši policajac zadužen za uske specijalnosti, a stavovi nove predsjednice Uprave Vlatke Peras potpuno su nepoznati javnosti.

No ona se, kao i ostatak ekipe iz Dinama, izjasnila između četiri zida i glasala za ostanak Zorana Mamića u klubu.

Sutra (srijeda) u 12 sati zakazana je izvanredna press konferencija u Maksimiru. Dinamo je novinarima poslao poziv za predstavljanje nove sportske organizacije, a neslužbeno doznajemo kako se radi i o predstavljanju Zorana Mamića, bivšeg kapetana, trenera, direktora i menadžera osuđenog za težak kriminal u klubu.

Marijan Vlak, koji je dosad obavljao stručne dužnosti u Dinamu, jučer se putem Dinamu bliskih novina požalio da ima problema s tlakom te da hitno treba ispomoć.

“U Dinamu sam skaut, sportski direktor i šef škole. To je previše”, kazao je vojnik Vlak.

U raljama kriminala 

Dinamov trener Nenad Bjelica koji je europski Dinamo opremio u šopingu sa Zdravkom Mamićem rekao je prije nekoliko dana kako se sa Zoranom čuje samo preko SMS-ova. No svi u klubu jednoglasno uspjeh kluba pripisuju viziji iz Međugorja.

“Povratak Zorana Mamića je ruganje dinamovcima, ali i hrvatskim zakonima”, poručuje udruga Dinamo – to smo mi koja se bori za prava odlučivanja Dinamovih članova, izopćenih iz privatiziranog kluba.

“Dinamo je i dalje u raljama kriminala, ali članovima Izvršnog odbora Dinama i Uprave to ništa ne znači. Ne znači im ni godina dana zdrave atmosfere na maksimirskim tribinama uz koju je postignut povijesni rezultat. Ne zanimaju ih navijači i ugled Dinama. Da se o tome vodilo računa proteklih godina, danas bi tribine bile punije jer tko se može identificirati s klubom koji je postao sinonim za kriminalne radnje i primitivizam? Ovo je poraz pravne države. Dok je sintagma “opasnost od ponavljanja djela” općeprisutna u svakoj sudnici, u Dinamu je, nažalost, ona uobičajena pojava, pa možda čak i u slučaju budućih transfera Olma, Hajrovića, Livakovića ili nekog drugog igrača…”, stoji u priopćenju udruge Dinamo to smo mi.

index.hr