Naslovnica Crkva Nakon 137 godina najpoznatija crkva u Barceloni dobila građevinsku dozvolu

Nakon 137 godina najpoznatija crkva u Barceloni dobila građevinsku dozvolu

BAZILIKA Svete obitelji (Sagrada Familia), zaštitni znak Barcelone koju je projektirao katalonski arhitekt Antoni Gaudi, dobila je u petak građevinsku dozvolu pošto je 137 godina bila ilegalno gradilište.

Gradska uprava drugog po veličini španjolskog grada odobrila je izdavanje dozvole građevinskoj tvrtki koja izvodi radove na bazilici. Dozvolu će platiti 4,6 milijuna eura.

Voditeljica urbanističkog odjela u gradskoj upravi Janet Sanz izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je “riješena povijesna nepravilnost u gradu: da se znamenitost kao što je Sagrada Familia (…) gradi ilegalno”.

Dozvola vrijedi do 2026. godine

Dozvola vrijedi do 2026. godine, kada se trebaju završiti radovi početi 1882.

Gaudi je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnio gradskoj skupštini Sant Martija, sela koje je poslije postalo četvrt Barcelone i nikada nije dobio odgovor.

Bazilika Svete obitelji koju je 2017. posjetilo 4,5 milijuna turista, najposjećenija je znamenitost Barcelone koja je 2005. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Građevinski radovi koji se financiraju isključivo darovima vjernika i prodajom ulaznica turistima, trebaju se završiti 2026., sto godina nakon arhitektove smrti.

Index.hr