Naslovnica Društvo Američki biskup zabranio pričest političarima koji podržavaju pobačaj

Američki biskup zabranio pričest političarima koji podržavaju pobačaj

Zabrana se odnosi na predsjednike obaju domova tamošnjeg parlamenta.

Američki biskup objavio je u četvrtak da uskraćuje pričest dvojici demokratskih čelnika u Illinoisu zato što podržavaju pobačaj.

Thomas Paprocki, biskup Springfielda, glavnog grada Illinoisa, kazao je da se zabrana odnosi na predsjednike obaju domova tamošnjeg parlamenta Michaela Madigana i Johna Cullertona.

Biskup im je objasnio da im je zabranio “najsvetiji aspekt naše katoličke vjere” jer podržavaju zakon koji liberalizira pobačaj, postupak koji biskup naziva “gnusnim zločinom i grijehom”.

“Podržavati zakon koji bebe u maternici tretira kao imovinu i dopušta njihovo uništenje bilo kada i iz bilo kojeg razloga, to je zlo”, rekao je biskup.

Parlament Illinoisa ovaj je mjesec ukinuo niz ograničenja u postupku pobačaja koji su u toj američkoj državi bili na snazi desetljećima. Illinois je time krenuo suprotnim putem od niza južnih država koje su posljednjih mjeseci postrožile svoje zakone o pobačaju.

Pričest je najvažnija od sakramenata jer vjernicima predstavlja povezanost s Isusom.

Odluka springfildskog biskupa stigla je u vrijeme usred novih prijepora o pravu na pobačaj u Americi.

Države koje su nedavno usvojile strože zakone nadaju se da će Vrhovni sud, u kojem odnedavno većinu čine konzervativni suci, oboriti vlastitu presudu u slučaju Roe vs. Wade kojom je 1973. dopušten pobačaj na saveznoj razini.

Tijekom predsjedničke kampanje 2004. američki biskupi izdali su proglas da političari koji podržavaju pobačaj, uključujući i tadašnjeg demokratskog kandidata za predsjednika Johna Kerryja, nisu vrijedni pričesti.

vijesti.hr