Naslovnica Crna Kronika Kokain preplavio ulice europskih gradova: Dolazi i iz Kine, a taj je...

Kokain preplavio ulice europskih gradova: Dolazi i iz Kine, a taj je posebno opasan

Tržište kokaina u Europi je i dalje u porastu, a kako navodi Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), bilježi se i porast korištenja opioida, kao i nove vrste sintetičkih droga koje su uzrokovale povećanje smrtnosti u prethodnim godinama.

Ali, u prvom planu je kokain, koji je preplavio ulice većih gradova europskih zemalja, javlja Vijesti.hr.

U Europu ulazi preko brojnih ruta i na različite načine, ali posebno velike količine se prevoze preko glavnih luka. Manje količine ulaze na tržište pomoću različitih oblika informacijske tehnologije kao što su šifriranje, dijelovi kriptotržišta, društvene mreže za preprodaju i kriptovalute.

“Poduzetnička priroda na konkurentnom tržištu kokaina očituje se u obliku inovativnih strategija distribucije kao što su ‘pozivni centri’ namijenjeni isključivo za narudžbu i isporuku kokaina. Povećanja broja konzumenata cracka, koji su uključeni u tretman od 2014. zabilježena su u Belgiji, Irskoj, Francuskoj, Italiji, Portugalu, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, zemlji koja se u Europi najčešće povezuje s upotrebom cracka”, navodi se u izvještaju.

U Europi su dostupna dva oblika kokaina, a najčešći je kokain u prahu, dok je rjeđe dostupan crack, oblik droge koji se može pušiti. Kokain dolazi iz Bolivije, Kolumbije i Perua, a u Europu stiže putem putničkih i teretnih aviona, privatnih letjelica, jahti i drugih manjih plovila, ali najveće količine se krijumčare u obliku pomorskog tereta, posebno kontejnera.

“Karibi te zapadna i sjeverna Afrika najvažnije su tranzitne zone preko kojih kokain stiže u Europu. Tijekom 2017. broj zapljena kokaina i zaplijenjene količine u EU dostigli su dosad najviše zabilježen nivo, sa 104 tisuće zapljena kokaina ukupne količine od 140,4 tone. Zabilježena je količina zaplijenjenog kokaina za 20 tona premašila prethodnu rekordnu količinu iz 2006., što znači da je količina zaplijenjena 2016. bila dvostruko veća”, ističe se.