Naslovnica Društvo Dr. Ben proslavio 80. rođendan

Dr. Ben proslavio 80. rođendan

Naš Ben ovoga je tjedna napunio 80 godina. Da, naš Ben! Za ove koji slučajno ne znaju o komu govorimo, radi se o Benjaminu Alfredu Markinu, liječniku – kirurgu koji je još kao student došao iz Gane u bivšu Jugoslaviju na studiji medicine, a onda ostao ovdje sve do danas. I ne samo došao i ostao nego svojim radom i pristupom medici ostavio trag koji može poslužiti kao primjer svima nama kako se treba odnositi prema svome poslu. Bez obzira što radimo.

Dr. Markin danas uživa u umirovljeničkim danima u krugu obitelji i prijatelja. S obzirom što je sve prošao u svojoj karijeri, zaslužio je svaku minutu odmora. Nerjetko dođe i poziv u kojem kolege traže stručno mišljenje, a i danas ga možemo vidjeti u društvu onih s kojima je radio i gradio SKB Mostar. Nekada ga sitni zdravstveni problemi prekinu u dnevnom ritmu, ali on to lako prebrodi i nastavi dalje sa zacrtanim planovima.

Jajce ga je nedavno proglasilo počasnim građaninom, a vjerojatno bi i Mostar do trebao učiniti. Čim dobije Gradsko vijeće. Benove priče i iskustva teško je pretočiti u jednu priču i nekoliko redaka. Ne da je teško nego nemoguće. Previše je toga. Ipak, zapamćene će ostati one riječi koje ga ne opisuju samo kao liječnika nego i kao čovjeka.

-Bilo je situacija i kojima više nisam mogao pomoći pacijentu. Onda bi sjeo uz njegov krevet i molili bi zajedno. Jer medicina ne prestaje kada više ne možemo kroz lijekove ili kirurgiju riješiti problem. Ako već ne možeš izliječiti čovjeka onda mu pomozi da bude što spremniji na ono što ga čeka – rekao mi je dr. Markin prije nekoliko godina u jednom razgovoru.

-Kada se čovjeku pokvati automobil, on nikada ne pita tko je treći ili četvrti najbolji majstor u gradu. Barem ja to nikada nisam čuo. Uvijek se traži onaj koji je najbolji. Tako je i u medicini. Uvijek pacijenti traže one najbolje i povjeravaju mu svoj život u ruke. Doktor se uvijek mora truditi biti najbolji. Ne mora biti najbolji, ali se mora truditi biti to. Samo na taj način možemo odgovoriti na ono što pacijenti traže od nas – rekao mi je jednom drugom prilikom.

I imao je naš Ben mnogo ovakih kamenčića mudrosti koje je dijelio svojim sugovornicima. Ima ih i danas. Stoga se nadamo kako će naš Ben još dugo godina biti s nama i kako ćemo na njegovom primjeru i dalje učiti kako postati dio društva koje stvara nove vrijednosti na koje svi možemo biti ponosni.

 

Ero.tel