Naslovnica Društvo Hrvatski vitez i heroj Širokobriježanin Jozo Tomić dobio spomenik

Hrvatski vitez i heroj Širokobriježanin Jozo Tomić dobio spomenik

Dana 14. lipnja se navršilo točno 26 godina od četničkog napada na grad Biograd na Moru u kojem je život izgubilo pet osoba od kojih su troje bili pripadnici HV-a, a sedmoro osoba je ranjeno. Među poginulim osobama na žalost bio je i jedan Širokobriježanin, hrvatski vitez Jozo Tomić a dvojica Širokobriježana Dalibor Čović i Mladen Galić su u istom četničkom napadu ranjeni.

Kao spomen na te tužne ali slavne dane grad Biograd na moru je otkrio spomenik stradalim pripadnicima Hrvatske vojske među kojima se našao i Jozo Tomić, inače pripadnici Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske.

jozo-tomic-spomenik-2.jpg

U toj slavnoj postrojbi za specijalne namjene bilo je nekoliko Širokobriježana koji su dali svoj doprinos u obrani Hrvatske. Jozo Tomić je rođen  21. lipnja 1973. i živio je u Donjem Gracu do samog početka Domovinskog rata kad se priključio postrojbama HVO-a odnosno jedinici Ante Bruno Bušić i ratovao je na Livanjskom bojištu. 1992. se priključuje Specijalnoj postrojbi Glavnog stožera HV-a i prolazi zahtijevnu obuku za dubinska djelovanja u teškim uvjetima. U travnju te godine s postrojbom dolazi na Zadarsko bojište gdje je poginuo 14. lipnja 1993 u 21-oj godini života. On kao i ostali poginuli suborci već tada su bili prekaljeni bojovnici sa najopasnijih bojišta. Ostat će vječno upamćeni u ovom dalmatinskom gradu gdje im je danas iskazana čast otkrivanjem spomenika. Jozo je pokopan na mjesnom groblju u Donjem Gracu.

Na svečanosti otkrivanja bili su gradonačelnik Biograda Ivan Knez, mnogi građani i branitelji a svoju zahvalu preživjelim pripadnicima postrojbe došla je dati i poznata nekadašnja djevojčica iz Vukovara Željka Mitrović Jurić.

jozo-tomic-spomenik-3.jpg

– Ovo spomen obilježje je dio hrvatske povijesti, da nikad ne zaboravimo koliko je proliveno krvi za Republiku Hrvatsku, koliko vrijedi sloboda, koliko vrijedi mir – rekao je gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez. Optužnica protiv odgovornih za napad podignuta je tek prije dvije godine, a prije godinu dana izdali su tjeralicu za bivšim pripadnikom paravojnih postrojbi tzv. Krajine. Obitelji žrtava i dalje čekaju na pravdu. Damir Vrankulj je o sudbini svoje sestre i ostalih ubijenih napisao potresno svjedočanstvo pod nazivom „Jedna obitelj ni na nebu ni na zemlji“ objavljeno  u knjizi „Krhotine djetinjstva“.

 

ABCportal.info