Naslovnica Crna Kronika Broj oboljelih od karcinoma u HNŽ-u u 2018. je bio 1429. A...

Broj oboljelih od karcinoma u HNŽ-u u 2018. je bio 1429. A 2014. godine 908. Što je uzrok velikog povećanja?

Odlaganje dehidriranog mulja iz pročistača otpadnih voda na javnu deponiju, iako tu ne bi smio biti odlagan, ali i tvrdnje da se na deponiju nepropisno odlaže medicinski, te životinjski otpad, zabrinuli su građane Mostara i okolice. Toliko da danima deponiju drže u blokadi, tražeći da se pristupi odgovarajućem rukovođenju i saniranju. I dok inspekcijske službe provjeravaju stanje na terenu, FTV je istražila što je to što ugrožava zdravlje građana Mostara i samog HNŽ-a, odnosno od čega najviše obolijevaju.

-U 2018. godini na području HNŽ-a je registrirano 1.429 novooboljelih, dok je, npr., 2014. bilo samo 905 novooboljelih – navodi Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ovim podacima o broju oboljelih od karcinoma možemo dodati i one iz Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje – u samo dvije godine, od 2016. do 2018, za citostatičke lijekove oboljelima iz Hercegovačko-neretvanske županije izdvajanja su povećana za milijun maraka. A veći je i broj onih kojima Županijski zavod zdravstvenog osiguranja snosi troškove dijagnostičke PET CT pretrage u ustanovama van ove županije.

-Primjerice, samo za tu uslugu u 2018. godini Zavod je izdvojio oko 160.000 KM, a u prvom tromjesečju 2019. godine oko 62.000 KM – kaže Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

U izvještajima Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a zabilježeno je povećanje broja oboljelih od karcinoma želuca i gušterače, kao i pluća i kolorektuma. Na udaru su, dakle, prvenstveno respiratorni i probavni trakt. Da li stradaju od, između ostalog, nečistog okoliša i neodgovarajuće prehrane – pitanja su koja mogu biti dobra polazna osnova ukoliko se nadležni javnom zdravlju žele posvetiti.

ero.tel