Naslovnica Zanimljivosti Naslavniji automobil na svijetu dostić će cijenu od pet milijuna dolara

Naslavniji automobil na svijetu dostić će cijenu od pet milijuna dolara

Mnogo je automobila koji su slavu stekli u filmovima, ali među njima posebno mjesto zauzima jedan klasik iz 1960-tih.

U konkurenciji koju čine primjerice DeLorean iz franšize Povratak u budućnost ili Mustang iz Bullita izbor će ipak pasti na jedan od automobila kojeg je vozio najpoznatiji špijun na svijetu.

Pogađate, to nije BMW Z3, pa ni Lotus, već jedan i jedini Aston Martin.

I opet ne govorimo o nekom novijem primjerku, već o DB5 kojeg je James Bond vozio u dva filma, Goldfingeru i Thunderballu.

Tako misli aukcijska kuća RM Sotheby’s, koja će na posebnom događaju ponuditi jedan primjerak najboljem platiši. Napravljena su samo tri primjerka za potrebe snimanja ovih filmova, a ovo je jedan.

A to znači da automobil ima sve one gadgete dobro poznate iz filmova, od Browningove strojnice, okretne registarske pločice i suvozačkog sjedala koje se u nuždi katapultira.

Poznata je i povijest auta. Automobil je nakon snimanja Thuderballa otkupio poznati kolekcionar Lord Anthony Bamford, a potom je 35 godina stajao u muzeju.

Na koncu ga je aukcijska kuća prodala 2006. godine, a Aston je potom temeljito obnovljen. Sada je opet u ponudi u okviru događaja “An Evening with Aston Martin”, koji se održava ovog ljeta u Pebble Beachu. Očekuje se da će postići cijenu od bar 5 milijuna USD.

autostart.hr