Naslovnica Politika Predsjednica uručila vjerodajnice novom hrvatskom veleposlaniku u Bosni i Hercegovini

Predsjednica uručila vjerodajnice novom hrvatskom veleposlaniku u Bosni i Hercegovini

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je vjerodajnice mr. sc. Ivanu Saboliću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Karijerni diplomat u hrvatskom MVEP-u i nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskome veleposlanstvu u Srbiji Ivan Sabolić na mjestu hrvatskog veleposlanika u BiH zamijenit će Ivana Del Vechija nakon što je ovaj opozvan jer je kao jedini veleposlanik neke države članice EU-a bio 9. siječnja u Banjoj Luci na ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Sabolić je sedmi veleposlanik Hrvatske u BiH, a prema pisanju Dnevnog avaza otprije dva tjedna, slanjem karijernog diplomata Zrinjevac želi Sarajevu poslati poruku da za svoga predstavnika šalje iskusnu osobu, a ne veleposlanika koji je tu privilegiju dobio zbog političkih zasluga.

Sabolićev prethodnik Del Vechio bio je veleposlanik Hrvatske u BiH od 1. listopada 2013. i na tu je poziciju došao na preporuku tadašnjega premijera Zorana Milanovića i uz  suglasnost tadašnjega predsjednika Ive Josipovića.

 

Direktno.hr