Naslovnica Zanimljivosti Martina Milanović prva profesionalna vatrogaskinja u PVJ Čapljina ali i u BiH

Martina Milanović prva profesionalna vatrogaskinja u PVJ Čapljina ali i u BiH

 

Martina Milanović je rođena Čapljinka koja je oduvijek voljela adrenalin pa otuda i ideja za polaganjem stručnog ispita za profesionalnu vatrogaskinju. U razgovoru za naš portal Martina nam je ispričala kako je položila stručni ispit za profesionalnu vatrogaskinju kazavši:

“Obuku za polaganje stručnog ispita sam prošla ovdje u Čapljini zajedno s još sedam mojih kolega. Stručni ispit za profesionalnog vatrogasca se polaže u Mostaru. Na polaganju je bilo ukupno trideset i jedan kandidat, od čega trideset muških kandidata i ja. Sami ispit se sastoji od tri dijela: teorijskog dijela, pismenog i usmenog ispita te naravno praktičnog dijela.”

Na naše pitanje zašto se baš odlučila polaganje ispita za profesionalnu vatrogaskinju rekla je:

“Uvijek sam voljela dinamične, adrenalinske i poslove koji zahtijevaju brzu reakciju a upravo takav je posao vatrogasca koji se po prirodi svog posla često nalazi u nezgodnim i opasnim situacijama. Također, uz svoju želju za polaganjem ovog ispita imala sam i dodatnu potporu od zapovjednika Profesionalne vatrogasne jedince (PVJ) Čapljina Mate Jurkovića.”

Sama Martina je iznenađena činjenicom da je upravo ona prva profesionalna vatrogaskinja u Bosni i Hercegovini. Prema njezinim riječima u Bosni i Hercegovini ima dosta dobrovoljnih vatrogaskinja ali ne i onih koji imaju položen stručni ispit.

“U kompletnoj našoj službi imamo 41 zaposlenika, a ja sam jedina žena u tom okruženju. S kolegama je odlično raditi, iako je, moram priznati, ispočetka bilo malo čudno i meni i kolegama. Živote te odvede gdje se najmanje nadaš.”, zaključuje Martina.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina Mate Jurković ponosan je na prvi profesionalnu vatrogaskinju u svom timu, te poručio da PVJ Čapljina posjeduje ljudske i tehničke resurse na kojima im ostale vatrogasne jedinice mogu zavidjeti.

 

Đaka city