Naslovnica Politika Donacija SAD-a Oružanim snagama BiH od 20 vozila “Humwee”

Donacija SAD-a Oružanim snagama BiH od 20 vozila “Humwee”

Svečana ceremonija primopredaje 20 višenamjenskih motornih vozila “Humvee”, koja su donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je u srijedu u vojarni Rajlovac kod Sarajeva.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD-a partnerstvu prema Bosni i Hercegovini, te će doprinijeti operativnosti OSBiH.

To se može odnositi na izvršavanje zadaća koje su utemeljene Zakonom o obrani BiH, bez obzira da li se radi o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vježbama, dodala je Pendeš i zahvalila Vladi SAD-a na donaciji.

Načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Senad Mašovićistaknuo je da današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD-a da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti OSBiH.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak OSBiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama NATO saveza i u globalnoj borbi protiv terorizma.

Današnja donacija će još više doprinijeti njihovoj interoperabilnosti sa NATO saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH, rekao je Nelson, javlja Klix.ba.

Ministrica Pendeš je nakon ceremonije uručila zahvalnicu veleposlaniku Nelsonu.